Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Francie 2016: Lorenzo a Lüthi pokořili kvalifikační rekordy

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Pátým podnikem letošní sezóny MS silničních motocyklů je závod ve francouzském Le Mans. Jednostopé stroje jezdí na kratším okruhu Bugatti.

Motocykly v Le Mans nepoužívají slavný dlouhý Circuit de la Sarthe, a to ani při čtyřiadvacetihodinovce, součásti vytrvalostního MS týmů. Okruh Bugatti postavený v areálu má však shodnou startovní a cílovou rovinku.

MotoGP

Kvalifikace MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první části postupují do druhé dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější v úvodních třech trénincích (nejrychleji ze všech jeli Pedrosa, Lorenzo a Iannone). Ta odpočívá. Čtvrtý trénink, ten následuje po kvalifikaci Moto3, vyhrál opět Jorge Lorenzo. Důležitý je návrat uzdraveného Danila Petrucciho k Pramacu. Právě on spolu s ještě rychlejším Aleixem Espargarem (Suzuki) postoupil z Q1 dále. Ital umí, to už dokázal několikrát loni.

Vzrušení v důležitější kvalifikaci číslo 2 způsobil Dani Pedrosa, který spadl v šikaně. Rychle jej následoval Andrea Iannone (Ducati), v té době druhý za nedostižným Lorenzem. Nic se mu nestalo, doběhl do boxů a sedl na náhradní motorku. Jorge se dostal dokonce pod 1:32 min, což znamenalo nový rekord této třídy. Petruccimu se tak nedařilo, dokonce si vyzkoušel tvrdost francouzského asfaltu i kačírku.

Do první řady se ke Španělovi, který jede poslední sezónu v továrním týmu Yamahy a přestupuje k Ducati, postaví Márquez a zmíněný Iannone. Druhou tvoří trio Pol Espargaró/Andrea Dovizioso/Bradley Smith. Yamahy týmu Tech 3 byly na „domácí“ půdě velmi rychlé. Valentino Rossi zajel až sedmý čas.

Moto2

Třída Moto2 tradičně sobotní program zakončuje, její kvalifikace trvá také 40 minut jako v Moto3. V Le Mans nestartují nemocný Edgar Pons, Sandro Cortese kvůli rozbitému kolenu a stále chybí i Vázquez, který si léčí zranění z Austinu. Tréninky patřily Corsimu, Zarcovi a Lüthimu. Jonas Folger podepsal smlouvu s týmem Tech 3 pro Moto GP. Právě on byl prvním ze špičky, kdo dnes odpoledne upadl. Krátce poté podobné kousky zopakovali Ratthapark Wilairot a Xavi Vierge.

To už dávno vévodil výsledkové listině Thomas Lüthi a rovnou v novém rekordu kubatury, přiblížil se času 1:36,8 min. Divoce havaroval Miguel Oliveira (Leopard Racing), ale ani jemu se nic nestalo. Stejně jako Johannu Zarcovi a navrátilci Mattiovi Pasinimu. Lüthiho už nikdo překonat nedokázal, ani Alex Rins, ani zázračně uzdravený Lorenzo Baldassarri. Loňský šampion Zarco vyrazí z prostředního místa ve druhé řadě. Jede svůj domácí závod.

Moto3

Čtyřicetiminutová bitva o nejrychlejší čas v nejslabší třídě čtyřdobých dvěstěpadesátek zajímá i nás. Ve startovním poli chybí Enea Bastianini, který má zlomenou ruku. Sobotní kvalifikaci vévodil zpočátku Romano Fenati ze stáje Valentina Rossiho. Za ním figuroval Jakub Kornfeil, který vyhrál už ranní trénink! Ty páteční přitom ovládli Navarro a Brad Binder. Dnes naopak padal Adam Norrodin, Kubův týmový parťák, ale naštěstí bez následků. Stejně jako Joan Mir. Pak se na čele usadil právě Jihoafričan, ten opanoval minulý závod ve Španělsku. A následoval jej Bulega junior. Jakub bohužel upadl, v té době už byl osmý...

Po dlouhé době se ukazoval vpředu i Pawi z Malajsie, konečně Fabio Quartararo a také jeden z nováčků, Aron Canet. Jules Danilo se naopak octl na zemi. Pád neminul ani Bulegu. Starší z bratrů Binderů se naopak vrátil do čela, jenže Antonelli, kterému se opět začíná dařit, byl ještě rychlejší a pole position nakonec patřila jemu. Canet skončil třetí, postaví se tedy do první řady. Desátým místem překvapil Fabio di Giannantonio z týmu Fausta Gresiniho. Porazil Jakuba Kornfeila.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)