Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mulally si loni vydělal víc než šéfové velké japonské trojky dohromady

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
Carlos Ghosn kraluje výdělkům šéfů tří největších japonských automobilek. Ani on však nedosáhl na Allana Mulallyho se 17,9 miliony dolarů.

Z informací zaslaných trojicí japonských automobilek Toyota, Honda a Nissan japonskému ministerstvu financí vyplývá, že si šéfové zmíněných automobilek v loňském roce vydělali v souhrnu méně než výkonný ředitel amerického koncernu Ford Allan Mulally. Podle zveřejněných informací domů loni nejvíce přinesl Carlos Ghosn z Nissanu, jehož příjem dosáhl v přepočtu necelých 10 milionů amerických dolarů. Šéf Hondy Takanobu Ito si vydělal zhruba 1,3 milionu dolarů.

Nejnižšího příjmu dosáhl šéf Toyoty Akio Toyoda, který si vydělal méně než 1,1 milionu dolarů. Přesná částka nebyla zveřejněna. Japonské společnosti kotované na japonských akciových trzích totiž mají povinnost sdělovat informace pouze o příjmech vyšších než 100 milionů japonských jenů. Tuto hranici sice u Toyoty loni překonali hned čtyři manažeři, ale Toyoda mezi nimi není. Na více než 1,1 milionu dolarů si tak u Toyoty přišel třeba předseda správní rady Fujio Cho (cca 1,5 milionu dolarů) nebo prezident Toyoty pro Severní Ameriku Yoshimi Inaba (1,4 milionu dolarů).

Nejlépe placeným šéfem automobilky byl v loňském roce Allan Mulally, který řídí americký koncern Ford. V roce 2009 si přišel na 17,9 milionu amerických dolarů.

Někteří japonští odborníci na management se domnívají, že bez náležitého finančního ohodnocení vedoucích pracovníků může Japonsko ztratit svou konkurenceschopnost.

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
29. 6. 2010 15:32
Re: jenom??
[odkaz]

za poslední rok vydělaly oba podniky stejně, v úhrnu za roky dva vydělal ČEZ tak trojnásobně víc.

Btw. Roman chtěl v r. 2009 vydělat miliaru týdně, a zatraceně zuřil, a pobral prémie kde komu, když se mu to nepovedlo. U mě dobrý šéf, a ty opce mu přeju.
29. 6. 2010 13:06
Re: jenom??
Otázka je, jaký plat se porovnává u Fordu vs. ČEZ.

U Mullalyho mi to příjde jako "základní plat", tj. to co dostane každý měsíc + možná je tam započítaný roční bonus.

U ČEZ bude tento "základní plat" taky diametrálně odlišný od těch stomilionů, které se bombasticky propírají v novinách. Tam se pak už totiž započítavají opce na akcie, které můžou a nemusí být každý rok.
29. 6. 2010 12:19
Re: jenom??
"i když musím říct, že čez vydělal asi trochu víc peněz než Ford.." >:D >:D >:D to bych nerekl, i kdyz je pravda, ze nas CEZ podnika trochu od zakladu jinym moralnim zpusobem nez Ford. ;-)
[odkaz]
29. 6. 2010 11:17
Re: jenom??
Mam rad primocarost;

:yes:
29. 6. 2010 11:01
Re: jenom??
Pro porovnaní možná ano, ale jinak mne to vůbec nezajímá. >:D