Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muzea na léto: Manhattan na jihu Čech

Lukáš Prejzek
Diskuze (9)
Kousek od Jindřichova Hradce stojí naše největší muzeum klasických amerických aut. Obří je nejen rozmanitost exponátů a výstavní plocha, ale i doprovodný program.

Před pár lety zde stála opuštěná hala bývalého textilního závodu, dnes se to tu lidmi jen hemží. V době naší prázdninové návštěvy okupovalo Veteran muzeum v Nové Bystřici několik desítek malých i velkých návštěvníků. Není divu, člověk si tu připadá jako v oficiální expozici některé vyhlášené americké značky. V přítmí jednoho z šesti sálů pozorujeme dioráma nočního newyorského Manhattanu, další místnost představuje pásovou výrobu legendárního Modelu T u Forda a z kinosálu bliká černobílá groteska. A všude okolo hrdě postávají staré americké automobily. „Máme jich tu padesát, další desítky vozidel se skrývají v depozitářích,“ prozrazuje Pavel Janouš, který společně se stejnojmenným synem expozici provozuje. Stavební práce trvaly tři roky, největší potíže dělala vlhkost – nechtěná památka na někdejší fabriku.

Potěšilo nás, kolik společného má s muzeem časopis Svět motorů. Pavel Janouš starší nás pravidelně čte a archivuje už od útlého mládí. Aby ne, vždyť jeho datum narození dělí od vydání prvního Světa motorů jediný den! Tím však souhra s časopisem nekončí. „Synovi jsem kdysi koupil vytoužený Moskvič 403. Opravil si ho, a když jsme s ním poprvé vyrazili na podnik Zbraslav-Jíloviště, se zájmem jej pro čtenáře zvěčnil fotograf Světa motorů,“ ukazuje nám hrdě snímek auta v nezapomenutelné rubrice Minisalon z října 1996.

Jestliže jsme loni a předloni v některém z představovaných muzeí nacházeli nedostatky a měli pocit, že se procházíme skladištěm bez nápadu, letos máme šťastnou ruku. Také expozice v Nové Bystřici je na velmi profesionální úrovni. Nejen výstavní plochy, ale i dětské zázemí. Nejmenší si tu mohou hrát na autíčkovém

koberci, větší ratolesti zase neodtrhnete od tří velkých obrazovek, kde si na herních konzolích vyzkouší kultovní závodní legendu Gran Turismo 6. „V brzké době se navíc chystáme herní sál ještě více oživit,“ plánuje Janouš.

Při prohlížení fotografií ze stavebních prací nevěřícně kroutíme hlavou – do tak náročného díla by se nám pouštět nechtělo… Dozvídáme se, že se na vzniku muzea podíleli nejen odborníci, ale i studenti. Podklady pro stavební úpravy dodali městu přímo dnešní provozovatelé muzea. Mladší z nich se architekturou živí a je to vidět na každém detailu.

Vše s výjimkou vystavených aut vypadá nově, neopotřebovaně. „Vždyť jsme také muzeum veřejnosti otevřeli teprve loni v červnu, u příležitosti zdejší akce Jahodobraní,“ vzpomíná Pavel Janouš starší. Letos mají otevřeno teprve třetí měsíc, přesto už exponáty několikrát obměnili. „Děláme to často, muzeum musí žít,“ dodává.

A co v Nové Bystřici chystají do budoucna? „Expozici chceme ze současných patnácti set čtverečních metrů rozšířit rovnou na dvojnásobek. Vždyť v depozitu čeká na příležitost mnoho zajímavých automobilů. Třeba konkrétní filmový buick, s nímž v grotesce Noční hlídka jezdili slavní komikové Laurel a Hardy!“ Jedna návštěva zde zkrátka nestačí.

Víte, že…

  • … některé zde vystavené americké modely se už v 50. letech chlubily třeba klimatizací s dvěma zónami pro přední a zadní cestující nebo voličem automatu s tlačítky na středu volantu?
  • … vedle šesti výstavních expozic, kinosálu, dětského koutku a kavárny v expozici najdete i velkou prodejnu vlastních suvenýrů a také butik s oblečením místní značky Garage s veteránskými motivy?
  • … Veteran muzeum v Nové Bystřici oficiálně patří i do programu Turistické známky? Zdejší dřevěná plaketa má číslo 2224.

Kdy, kde a za kolik?

Areál muzea je vzdálen zhruba 400 metrů od náměstí, kam vás dovede pohodová silnice z Jindřichova Hradce. Hned za vjezdem do Nové Bystřice se držte navigačních cedulí směřujících přímo k expozici. Za branou naleznete dostatek parkovacích míst, provozovatele nezaskočí ani autobus.

Otevírací doba
Květensobota-neděle 10-17 h
Červen-záříúterý-pátek 10-17 h, sobota-neděle 9-18 h
Říjen-prosinecsobota-neděle 10-17 h
Vstupné
Děti do 6 letzdarma
Dospělí130 Kč
Rodinná vstupenka280 Kč
Studenti, důchodci a ZTP80 Kč
Skupiny nad 20 osob100 Kč

Lukáš Prejzek
Diskuze (9)
Avatar - Stejsn
1. 8. 2016 14:16
Re: Muzeum autodinosaurů
Jj, to budou muset zřejmě přehodnotit celý program na léto. Natuty počítali s Tvojí ctěnou návštěvou a teď si nebudou vědět rady... :-! Jinak za trolling je na spoustě fór ban.
Avatar - Stejsn
1. 8. 2016 14:15
Re: Majú to tam zvláštne usporiadané
Ta octavia je spartak.
Avatar - CHerokee
1. 8. 2016 13:01
Re: Muzeum autodinosaurů
Přesně. Před 14 dny jsme byl na výstavě v Ostravě na Černé louce. Taky pěkné. Tato auta mě fascinují. A nejlepší na nich bylo, že ten kdo v USA pracoval, si je mohl dovolit koupit. Taková velká parádní fára s V8.
Avatar - Barrichello
1. 8. 2016 09:36
Re: Muzeum autodinosaurů
Naopak tenhle typ auta je naprostá nádhera, fasicnace leteckým průmyslem, technický náskok před Evropou, skvělá výbava, mohutnost, chromy, poctivá technika silné motory. Prostě nádhera
Avatar - pallas
1. 8. 2016 03:23
Majú to tam zvláštne usporiadané
stará Š Octavia, vedľa nej Rolls Royce, vedľa VW Chrobák.. Namiesto toho Rollsa asi patrilo to Mini?!