Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Můžete dostat body, a nevědět o tom? Proboha, body! Co mám dělat?

Petr Barták
Diskuze (14)
Náš čtenář dostal body, ale neví kdy. Anebo je všechno jinak? Orientace v přidělování trestných bodů totiž může být pro řidiče tvrdým oříškem.

Do redakční pošty přišel dotaz pražského čtenáře ohledně zapsání trestných bodů bez projednání s ním. „Nechal jsem si vypsat stav bodového konta a s hrůzou zjistil, že mám přidělených devět bodů. Nejsem si přestupků vědom. Nikdo je se mnou neprojednával, ani jsem neplatil žádnou pokutu,“ napsal nám. Nechápe, že se něco takového může stát bez jeho vědomí a možnosti se k přestupkům vyjádřit. „Navíc je zaznamenala policie z míst, kde se vůbec nepohybuji,“ zlobí se čtenář.

Podle strážců zákona je ale takový postup naprosto nemožný a vystihuje, jak málo motoristé rozumějí bodové problematice – tomu, jak se vůbec udělují. „Nemůže nastat situace, při které je přestupek projednán bez vědomí osoby podezřelé z jeho spáchání,“ tvrdí Jozef Bocán z Policejního prezidia. Kromě toho připomíná, že trestné body nepřiděluje policie, ale místně příslušný dopravní úřad. Oslovili jsme proto úředníky na dopravních odborech. „Je to divné, takový případ by se neměl přihodit,“ podivuje se Jiří Sekyra z dopravního odboru magistrátu v Českých Budějovicích. „Jako asi jedinou možnost, jak k tomu mohlo dojít, vidím záměnu identity řidiče, vzniklou nějakou administrativní chybou,“ kroutí hlavou úředník.

A jak z takové šlamastyky ven? „Když řidič se záznamem bodů nesouhlasí, má právo podat písemnou námitku na registru řidičů,“ vysvětluje Josef Mihalík, ředitel odboru dopravně-správních činností na pražském magistrátu. Proti udělení bodů se motorista na základě našeho pátrání skutečně odvolal. „Nyní probíhá správní řízení, k jehož průběhu a závěrům není možné se vyjadřovat,“ uzavírá Mihalík. Případ budeme dále sledovat.

Naše rada

Protože úřad není povinen řidiče o zapsání trestných bodů informovat, o stav svého bodového konta se zajímejte sami. Pokud totiž dosáhnete hranice

dvanácti bodů, následuje rovnou výzva k odevzdání řidičského průkazu. Informaci o přidělených trestných bodech nejsnáze zjistíte na Czech Pointu, kontaktním místě pro jednodušší styk s úřady. Nejdostupnější jsou na pobočkách pošty, kde výpis přijde na 69 korun. Od září 2015 je možné získat výpis zdarma přes službu Czech Point@home na internetu. Musíte mít ale zřízenou datovou schránku.

Jak se projednává přestupek

1. Blokové řízení – přímo na místě. Ne vždy je ale možné, u závažnějších přestupků (například jízda pod vlivem alkoholu a návykové látky či na červenou) jej zákon neumožňuje. Výhoda: Nižší sazba. Nevýhoda: Podepsáním bločku s pokutou a zaplacením přestupek uznáváte a zbavujete se možnosti odvolání.

2. Správní řízení – na úřadě obce s rozšířenou působností. Trvá delší dobu. Výhoda: Můžete přestupek rozporovat. To se hodí zejména ve sporných případech, kdy jste si jisti jeho nespácháním. Nevýhoda: V případě prokázání přestupku platíte vyšší pokutu.

3. Příkazní řízení – řeší jednoznačné případy, například překročení rychlosti změřené a zaznamenané radarem. Domů přijde z úřadu poštou důkaz přestupku a příkaz k uhrazení. Výhoda: V případě nesouhlasu lze podat odpor, pak se přestupek automaticky projednává ve správním řízení. Nevýhoda: Máte na to jen 15 kalendářních dnů od doručení.

Víte, že…

… trestné body se neodečítají, ale připisují? Hraniční limit je dvanáct.

… body nepřiděluje policista, ale dopravní úřad obce s rozšířenou působností? Strážce zákona není povinen výši přidělených bodů sdělit.

… za jeden rok lze automaticky umazat nejvíce čtyři body?

… body se z konta odečtou, pokud během jednoho roku od uložení pokuty nepřibudou další? Jinak se začíná zase od začátku, tedy ode dne nejčerstvějšího přestupku.

… další tři body lze umazat také v případě absolvování školení bezpečné jízdy? Řidič se jej může zúčastnit jednou za kalendářní rok, vyloučeni jsou pouze šoféři s přestupky za šest a více bodů nebo ti, kteří mají více než deset bodů. Kurz si musí motorista hradit sám, cena se pohybuje okolo 3900 Kč včetně daně.

Petr Barták
Diskuze (14)
Avatar - rohYpnol
18. 10. 2015 11:22
Re: Úřednické zviratka
No právě. Jenže v e správním řízený ti správní orgán musí prokázat to, co tvrdí. Ty máš právo předklátat svá tvrzení a důkazy. Takže nařkneš správní orgán z nezákonného připsání bodů a právní orgán se s touto námitkou musí vypořádat a prokázat ti, že body připsal v souladu se zákonem.
17. 10. 2015 16:18
Re: Úřednické zviratka
Nějak nechápu ten systém výpisu přes datovou schránku. Zase jsem to zkusil a tentokrát jsem se dostal až na přihlášení a pak mi to napsalo, že výpis je jen pro fyzické osoby nepodnikající ... Moc si tedy nedovedu představit, kolik lidí má datovou schránku a nemá živnosťák ...
Avatar - Uživatel_5340709
17. 10. 2015 14:16
Re: Že
Však jsem psal, že jsem o tom neslyšel. Ale klidně si představ situaci, že tě chytí při přestupku, vstřícně a slušně spolupracuješ, takže dáš doklady a zaplatíš pokutu. Pokud fotky /navíc dnes malé a černobílé/ trochu souhlasí, není důvod zkoumat, jestli seš to ty. Tvoje totožnost projíždí pouze pátráním a někde kartou řidiče, kolik máš bodů, ne s databází ztracených dokladů.
Avatar - Uživatel_5340709
17. 10. 2015 13:57
Re: Úřednické zviratka
V případě že ti provádí blokaci řidičáku z důvodu dosažení 12 bodů, tak ti jen napíše papír, abys ho odevzdal, konkrétní jednotlivé přestupky už považuje za prokázané. Musíš podat odvolání, aby se teprve začal znovu zabývat.
Avatar - rohYpnol
17. 10. 2015 13:36
Re: Další novinářská senzace?
Podle mě by byl MNOHEM zajímavější článek na téma JAK SE VYHNOUT POSTIHU. Protože zákon je děravý jak cedník a ti, co vědí jak, si mohou dělat z předpisů dobrej den.
Jeden známý se věnuje této otázce a třeba dálniční známka je pro něj zcela nepodstatná stejně jako drobá promile v krvi...Zkrátka ví jak a kdy se na co vymluvit, resp. ví, jak vyvrátit tvrzení orgánů. A protože je chytřejší, tak orgán má smůlu.