Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mýtný systém postaví v ČR společnost Kapsch

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Společnost obdržela 21. listopadu 2005 od ministerstva dopravy oznámení o přidělení zakázky a je připravena realizovat výstavbu systému elektronického mýta ihned po podpisu příslušného kontraktu a dostát tak nabízenému plnění.

Ministerstvo dopravy ČR vybralo ve výběrovém řízení na dodavatele systému elektronického mýta nabídku společnosti Kapsch. Společnost obdržela 21. listopadu 2005 od ministerstva dopravy oznámení o přidělení zakázky a je připravena realizovat výstavbu systému elektronického mýta ihned po podpisu příslušného kontraktu a dostát tak nabízenému plnění.

„Od ministerstva dopravy jsme obdrželi oznámení o přidělení zakázky společnosti Kapsch. Ta byla vybrána k realizaci systému elektronického mýta pro nákladní automobily v České republice,“ konstatuje Ing. Erwin Toplak, zástupce představenstva rakouského Kapsch TrafficCom AG. „Naše nabídka byla mimo jiné vybraná díky světovému a dlouholetému know-how v této oblasti. Maximálně jsme v ní zohlednili i požadavky budoucích uživatelů. Jakmile bude příslušná smlouva podepsaná, začneme okamžitě s budováním systému.“

Systém elektronického výběru mýta má být v České republice uvedený do provozu 1.ledna 2007. V první etapě sa bude mýto vybírat na přibližně 970 km dálnic a rychlostních silnic. Dalším krokem bude rozšíření na celkem 2 100 km silniční sítě.

Při realizaci projektu elektronického mýta bude Kapsch spoléhat na své české partnery, jejich zkušenosti a znalosti místního prostředí. Finančním partnerem je ČSOB, která se bude dále podílet na zúčtování plateb kartami ("clearingu") a výběru poplatků ("billingu") společně s PVT, a.s., jednou z nejvýznamnějších tuzemských technologických IT firem. Výstavbu infrastruktury zabezpečí Stavby silnic a železnic, česká jednička v dopravně-inženýrském stavebnictví. Více než 60 procent z hodnoty projektu bude realizováno tuzemskými subjekty.

Společnost Kapsch je už dlouhé roky nejvýznamnější světovou firmou zajišťující technologické dodávky plně elektronických systémů mýtného. V současnosti realizuje mýtné projekty mimo jiné v Portugalsku, Mexiku, Španělsku a Austrálii. Největším a mezinárodně uznávaným referenčním projektem je systém elektronického mýtného v Rakousku, kde od 1.1. 2004 úspěšně funguje celoplošný systém mýtného pro nákladní dopravu. Výkonnost rakouského systému překonává smluvní požadavky státu - míra úspěšnosti výběru mýta překročila už v prvních měsících kvótu požadovanou zadavatelem. V současnosti dosahuje výběr mýtného v Rakousku 99,6 procent.

Ondřej Láník
Diskuze (5)
23. 11. 2005 00:40
LOUNY
Když se v dávnejch dobách němečtí kupci dokodrcali přes Krušný hory (příznačnej název) sem k nám a vybalancovali to v bažině před Lounama (za Marie Terezie stavěli most a dělníci padali mrtví rovnou do bažin) minuli špitál po pravé ruce (stojí dodnes před hradbami města a když jdeš kolem cejtíš tam hrůzný děsy moru... ), vešli tou, ještě dnes krásnou branou do města... a tam, tam pak platili mýto... je to stále stejné... jen to, co se vozí dnes, mi připadá čím dál víc zbytečné...