Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na mýtném se v únoru vybralo o 2,6 % více

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Během února 2014 se na mýtném od kamionů vybralo 666 milionů korun. Proti stejnému období loni jde o téměř 2,6procentní růst.

Počet pohybů kamionů po tuzemských zpoplatněných silnicích byl výrazně vyšší. Takzvaných transakcí, tedy průjezdů mýtnými branami, v systému meziročně přibylo o sedm procent více.

Zatímco začátkem loňského roku množství vybraných peněz za průjezd zpoplatněnými úseky klesal v jednotkách procent, v letošním roce naopak v obou měsících výběr mýtného zaznamenal mírný růst. Ve statistikách je tak možné vidět pokračující oživení ekonomiky související s rostoucím počtem mýtných transakcí a zároveň i pokulhávání množství vybraných peněz za počtem pohybů automobilů nad 3,5 tuny, které mýtné za průjezd po tuzemských komunikacích platí.

Nižší výběr peněz proti počtu nízkých transakcí způsobuje podle odborníků cenové zvýhodnění pro ekologické automobily splňující emisní kategorii Euro 5. Těchto vozidel se netýkalo 25procentní zvýšení cen mýtného za ujetý kilometr v lednu 2011 a poté i 2012. Změny podmínek sice měly dopravce motivovat k obměně vozového parku, rychlost a rozsah nákupů nových vozidel nicméně úředníky překvapily.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Vloni se na mýtném vybralo zhruba 8,55 miliardy korun. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)