Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Tour de France se ukázal speciální Ford Focus RS. Je jediný na světě!

Jan Mička
Diskuze (0)
Automobilka Ford je exkluzivním dodavatelem doprovodných vozů pro cyklistický tým Sky. Ve flotile se objevil i speciálně upravený Focus RS, který je v takovém provedení jediný na světě.

Letošní Tour de France se pomalu chýlí ke konci, závodníci dojedou na Champs-Élysées v Paříži v neděli 23. července, a spolu s nimi skončí těžká třítýdenní šichta také desítkám doprovodných aut. Tradičním dodavatelem oficiálního automobilu je Škoda Auto, ve flotilách týmů se však samozřejmě objevuje vícero značek.

Kupříkladu parťákem týmu Sky je americký Ford a bude tomu tak i v nadcházejících ročnících jednoho z nejslavnějších cyklistických závodů světa, a protože doprovodná vozidla musejí splňovat určité specifické nároky, ne vždy jde o úplné sériovky. Nehovořím ale pouze o změnách spojených s přepravou náhradních kol na střeše, Ford Focus RS týmu Sky byl upraven o něco více.

Začalo se u sedadel, která v sériovém provedení řidiče a spolujezdce doslova přikovají, což je samozřejmě na „tour“ nežádoucí. Posádka se musí za jízdy za jízdy často vyklánět k závodníkům, což ve skořepinách moc nelze, proto Ford instaloval plošší sedadla, která poskytnou více volnosti. Hlavně ale došlo ke zvýšení užitečného zatížení o 350 kilogramů. Dohromady tedy ostrý ford uveze téměř devět metráků zátěže!

Speciálně upravený Ford Focus RS funguje na soutěži jako průzkumné vozidlo, kromě posádky veze kompletní kola, náhradní díly, nářadí nebo chladicí boxy, zkrátka vše, co mohou závodníci na zkouškách potřebovat. Jde o jeden z pětadvaceti fordů týmu Sky, přičemž ve flotile nechybí třeba Mondeo kombi AWD (dohromady 10 kusů), S-Max AWD (6 kusů), Edge (2 kusy), čtyři Tournea Custom nebo dva Transity pro přepravu materiálu.

Pokud byste chtěli vidět rychlý Ford v akci, měli bychom pro vás jeden tip. České zastoupení automobilky je partnerem připravovaného triatlonového závodu Ford Challenge Prague, který proběhne už o posledním červencovém víkendu. Doprovodným vozem sice nebude Focus RS, ale neméně emotivní Mustang Fastback v plnotučném provedení!

Jan Mička
Diskuze (0)