Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na vybraných úsecích českých dálnic by se nemuselo platit mýtné

Jan Mička
Diskuze (4)
Na některých úsecích českých dálnic a rychlostních silnic si možná vystačíme bez dálničních známek. S nápadem přišel ministr dopravy Ťok.

Ministr dopravy Dan Ťok je sice proti zvýšení rychlosti na českých dálnicích, přízeň řidičů si však chce získat zrušením povinnosti platit mýtné na vybraných úsecích dálnic a rychlostních silnic. Jedná se o silnice, které vedou kolem měst, a řidiči se na nich moc dlouho nezdrží. Jak píše server iDnes.cz, ztráty na mýtném v řádech desítek milionů korun prý budou vzhledem k celkem vybíraným částkám (loni to bylo 8,7 miliardy korun) zanedbatelné.

Podle dostupných informací se jedná o úseky dálnic D1, D3, a rychlostních silnic R6 a R10. Celkem bychom nemuseli platit poplatky na třiceti kilometrech silnice. Jenže nic není jen tak – aby se ztráta vyrovnala, existuje možnost zdražení mýtného pro nákladní dopravu.

Ťok v tomto případě argumentuje tím, že v Rakousku je mýtné dvojnásobné a dráž je dokonce i na Slovensku. V žádném případě však nechce, aby částky přesáhly únosnou mez, která by dopravce donutila naše dálnice objíždět. V takovém případě by totiž zvýšení bylo kontraproduktivní a nebylo by z čeho platit rekonstrukce stávajících a výstavby nových silnic.

Úseky, na kterých by se nemuselo platit mýtné
SilniceÚsekDélka
D1Brno - Kývalka8 km
D1Brno - Holubice7 km
D3Čekanice - Měšice3 km
R6Jesenice - Cheb sever7 km
R10Bezděčín - Mladá Bolslav5 km
Zdroj: iDnes.cz

Argumentace, že se v sousedních zemích platí vyšší mýtné, a že bychom nakonec mohli být za současný systém rádi, je sice hezká, je ale třeba porovnat také stav vozovek. Hlavně v diskusi o zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích českých dálnic totiž ústy prezidenta Miloše Zemana zazněl názor, že nejsou české dálnice na rychlejší provoz stavěny. Jako měřítko sice posloužilo sousední Německo, stav dálnic v Rakousku, kde se podle Ťoka platí dvakrát víc, je však také mnohem lepší než u nás. Evidentně se tedy neměří stejným metrem...

Jan Mička
Diskuze (4)
11. 5. 2015 18:39
D3
Úsek D3 mezi Čekanicemi a Měšicemi je již léta jednoproudý tam i zpět a nejspíš ještě pár let (desetiletí) jednoproudým zůstane :-( Na druhou stranu je od počátku zdarma, takže se mnoho nezmění ani tímto směrem.
Avatar - Hammunasakra
11. 5. 2015 10:32
Re: Pražský okruh
Souhlasim zdá se mi to jako ...ovina. Ať se radši věnuje práci, za 2 roky oprav D1 nabrala 2 roky zpoždění to je na zápis do Guinessovky :yes: >:D
Avatar - vertebra
11. 5. 2015 10:07
Pražský okruh
Hmmm a kolem Prahy budu pořád potřebovat dálniční známku. Asi se jim více zamlouvá jezdit přes centrum......