Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nalepovací prahové lišty: Polski tuning

Matouš Jelínek
Diskuze (32)
Chcete ochránit vstup do vašeho vozu? Vyzkoušeli jsme nejlevnější prahové nášlapy. Má jejich instalace smysl?

Před dvěma týdny jsme si vyzkoušeli, že i tak obyčejnou věc, jakou bývaly zástěrky, dnes musíte hledat v katalogu autopříslušenství. Teď jsme se podívali na další možnost, jak vylepšit vůz. Zatímco dříve byly prahy zcela běžně překryty, dnes jsou nášlapy na nich výsadou dražších vozů, nebo alespoň lepších výbav.

Navíc už dávno neplatí, že by je skutečně bylo možné brát jako funkční doplněk – většinou jsou chromově okrasné a málokdo bude riskovat jejich poškrábání.

Proto jsme v testu sáhli po neznačkovém gumovém nalepovacím krytu. Ten na první pohled slibuje lepší odolnost před odřením, ale i jisté protiskluzové vlastnosti. Koupili jsme jej na internetu za 350 korun. Po pravdě první dojem není nic moc, návod v polštině ani odlepující se svrchní vrstva samolepky nejsou tím, co bychom čekali. Samotný produkt – takový nepěkný gumový pásek – je navíc dosti zohýbaný. Instalace ale vypadá velesnadně, proto lištu nebudeme dopředu hanět.

Nalepovací fólie (cena od 200 Kč)

Protiskluzových samolepicích fólií je na trhu celá řada. Stačí vybrat správný rozměr a vystřihnout do tvaru dle vlastních požadavků.

Plusy

  • Možnost vytvořit polep dle libosti
  • Nízká cena

Minusy

  • Vzhled

svetmotoru svetmotoru

Gumové univerzální (cena od 350 Kč)

Testované nalepovací lišty účel splní – nic více, nic méně. Instalace je snadná, vzhled je zde ale až na druhém či dalším místě.

Plusy

  • Velmi snadná montáž
  • Hodí se na všechny druhy vozů

Minusy

  • Vzhled

svetmotoru svetmotoru

Ozdobné univerzální (cena od 500 Kč)

Mezi různými chromovými a plastovými sadami si soudný člověk moc nevybere. Co se líbí fanouškům Rychle a zběsile, ne vždy souzní s obecnou představou o vkusu.

Plusy

  • Některé lišty připomínají originál

Minusy

  • Nemusí jít na každou karoserii
  • Neplní protiskluzovou funkci

svetmotoru svetmotoru

Ozdobné originální (cena od 1200 Kč)

Prakticky každá automobilka nabízí ochranné lišty v rámci originálního příslušenství. Bývají hezké i kvalitně zpracované a budou správně pasovat na konkrétní vůz.

Plusy

  • Přesně pasují na daný vůz
  • Ochrání na správných místech

Minusy

  • Většinou z kluzkého nerezu

svetmotoru svetmotoru

Pracovní postup

Nejprve navlhčeným hadříkem očišťujeme nečistoty z místa, kam budeme vychytávku nalepovat. Následně vše dle návodu očistíme alkoholovým čističem.

svetmotoru svetmotoru

Nášlapy jsou univerzální, proto je potřeba dobře si rozmyslet, kam je umístíte. Zakřivený tvar prahu nám rozhodnutí nijak nezjednodušuje, nakonec ale volíme jakousi zlatou střední cestu. Podle toho také gumičku zkracujeme. Výrobce hezky „po polsku“ říká, že „optymalna temperatura“ při lepení by měla být mezi deseti a třiceti stupni. Můžeme přistoupit k dalšímu kroku: odlepení už tak dost odstávajícího papíru samolepky – v jazyku našich bratří samoprzyklejący.

svetmotoru svetmotoru

Předposlední krok nás trochu zarazil. Úkolem je nahřát lepidlo fénem. A hle, jaká změna přichází. Nejenže z tvrdého slizu na zadní straně se stává něco jako mucholapka, pokřivená guma se v teple také narovnává do standardního tvaru.

svetmotoru svetmotoru

Hodina H a minuta M je tu – trefit správnou pozici bude oříšek. Začínáme s hranou, kterou jsme si předtím vybrali. Gumu jednou rukou jemně natahujeme a druhou pečlivě přimačkáváme.

svetmotoru svetmotoru

Je hotovo. Konečně si můžeme výsledek naší práce prohlédnout z dálky. No, pro krásu bychom si asi tyhle konkrétní lišty neinstalovali. Pokud si ale

rádi při vystupování šlápnete na rozměrné prahy dnešních aut, je tohle správná ochrana. Totéž platí v případě, kdy vozíte malé děti, které dovnitř ani jinak nevlezou. Jinak bychom se podobných vylepšení vyvarovali – aby vás někdo neoznačil hezkým českým slovem tuzer.

Matouš Jelínek
Diskuze (32)
13. 3. 2016 06:07
Re: Test a test sú dva testy...
Mě by spíš zajímal odborný pohled pana Vaculíka na chip tuning moderních přeplňovaných motorů, nejlépe TSI.... + přehled a vyjádření nejznámějších chipovacích firem, to by bylo současné téma na vylepšování auta! :-O
13. 3. 2016 06:05
Re: Super clanek
Ano, teď jsi to trefil: "Jelínek je džentlmen!" >:D
13. 3. 2016 06:04
Re: Kutilské okénko - Přemkoviny
Připadám si, že čtu Svět motorů ze 70. let! Už chybí jen čtyřstránkové referáty ze sjezdu Svazarmu! >:-[] >:-[] >:-[]
Test a test sú dva testy...
Mňa by zaujímal porovnávací test tekutých stieračov. Aplikácia, účinok, výdrž...
12. 3. 2016 22:02
Re: Super
Nie, nabudúce bude motorsport nálepka na viečko nádrže ;-)