Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Následek řidičákové korupce: Pražský magistrát nestíhá zkoušet

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Čtrnácti komisařům, kteří pro pražský magistrát zkoušeli žadatele o řidičský průkaz, hrozí osm let za mřížemi. Úřad ale tím pádem nemá pro tuto činnost dostatek lidí.

Na oddělení magistrátu totiž zůstalo jen pět dalších komisařů. Místo obvyklých 150 zkoušek jich tak každý den probíhají pouze tři desítky. Kde hledat jiné lidi? Nezbývá nic jiného, než se poohlédnout v ostatních krajích republiky, či povolat komisaře, kteří si již užívají důchodového věku.

Zákon nařizuje zájemcům o řidičský průkaz, aby zkoušku absolvovali do patnácti dnů od ukončení výcviku v autoškole. Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol ČR, k tomu ale řekl:

Nedodržení patnáctidenního termínu je sice nedodržením zákona, pro žáky s ním ale není spojena žádná sankce.“ Možná je pouze ztráta kondice čerstvého řidiče, který ještě nemá oprávnění jezdit v běžném provozu a v období mezi koncem kurzu a závěrečným testem ani nesmí do vozu, či na motocykl legálně usednout.

Horázný dále podotkl, že současná krize v metropoli může trvat i několik měsíců: Magistrát dělá vše pro to, aby výpadek byl minimální. Musíme se snažit být trpěliví. Zkoušky proto probíhají i v sobotu a zbylá pětice komisařů pracuje pochopitelně přesčas. Úřad hodlá neutěšený stav rozšířit v nejbližší době alespoň na devět osob, zbytek vzejde z výběrového řízení, které již bylo vypsáno.

Do něj se mohou přihlásit i zájemci bez patřičného oprávnění, musí ale nejdříve projít dvouměsíčním kurzem, po kterém by měli zvládnout otestovat schopnosti řidičů všech druhů motorových vozidel. Doufejme, že se je podaří vybrat v dohledné době.

Majitelé a provozovatelé autoškol jsou totiž v tuto chvíli dosti skeptičtí, vzhledem k tomu, že žadatelů o zkoušky v letních měsících vždy rapidně přibývá. V létě se nestíhá ani při plném obsazení komisí, řekl Roman Lukeš, majitel jedné z nich v Praze-Libuši. Strachovat se musí ale hlavně neúspěšní absolventi, kteří napoprvé propadli, ti totiž mají na opravu jen půl roku, jinak přijdou bez náhrady o peníze investované do výcviku.

V úvodu zmíněná čtrnáctka úředníků čelí obvinění z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až osmiletá ztráta svobody. Dostali samozřejmě výpověď. Trestně stíhána je také šestice provozovatelů autoškol, kteří se na celé cause podíleli. Řidiče-úplatkáře ale bude velmi obtížné dohledat a náležitě potrestat.

Dalšímu korupčnímu jednání lze také zabránit jen velice těžko, obálku s penězi, kterou předá konkrétní osoba komisaři ve voze, neodhalí žádná moderní elektronika - a kamery zde nejsou. Satelitní sledování dokáže zjistit jen to, zda automobil opustil parkoviště a vydal se na zkušební jízdu. Případy, kdy k tomu vůbec nedojde, se bohužel stávají.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Guttalax
20. 5. 2011 13:20
přirozené
>:D 40 let nás to učili,aby to mohli už 21 let aplikovat >:-[]
20. 5. 2011 13:09
Re: Další skandál
Na Slovensku to funguje rovnako >:-[]
Avatar - ManInBlack
20. 5. 2011 11:23
Další skandál
Na zprávy nekoukám, noviny nečtu a jak tak koukám na tuten článek, tak si říkám, že je to jen a jen dobře. Jen bych se každý večer zase nas...