Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Toyoty Supra může dostat i skládací střechu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Toyota chce do své nabídky zařadit sportovní model s plátěnou střechou, ale GT86 to nejspíš nebude.

Japonská automobilka s modelem Toyota GT86 zahájila svůj návrat mezi výrobce sportovních automobilů. Nejprve se v roce 2011 představilo kupé s pevnou střechou. Po něm měl nastoupit kabriolet, který měl jako koncept FT-86 Open premiéru začátkem loňského roku a do sériové výroby prozatím nedorazil.

Podle nejnovějších informací australského webu Drive se modelu GT86 s plátěnou střechou v produkčním provedením nejspíš nedočkáme. Důvodem má být stále nepříliš uspokojivá situace na evropském trhu a pokles prodejů kupé GT86 ve Spojených státech. Právě s ohledem na tyto skutečnosti nechce Toyota údajně dokončit vývoj a zahájit výrobu, protože se obává, že se jí nevrátí finance vložené do GT86 s plátěnou střechou.

Namísto relativně levného GT86 se má své verze s plátěnou střechou dočkat některý ze sportovních modelů, který bude stát v hierarchii značky Toyota nad současným kupé s dvoulitrovým čtyřválcem.

Jedním z nejvážnějších kandidátů na tuto verzi je budoucí nástupce Supry, který má vycházet z letošního konceptu Toyota FT-1. Ten bude již v provedení kupé výrazně výkonnější a dražší než GT86 a v případě verze s plátěnou střechou může být dostatečně atraktivní i pro severoamerické zákazníky, dávající u této kategorie vozů přednost evropským značkám.

Právě díky zacílení na prémiovou konkurenci se může nová Supra se skládací střechou i přes nižší objem produkce stát pro Toyotu výrazně rentabilnějším projektem než kabriolet odvozený od modelu GT86. Ten totiž nemůže cenou konkurovat kabrioletům, jako je například Volkswagen Beetle, s nímž ho bude řada zákazníků srovnávat již jen díky jménu Toyota, ale přitom nemá stejnou prestiž jako třeba BMW řady 2, jehož základním verzím se vyrovná svými dynamickými schopnostmi.

Kromě otevřeného modelu odvozeného od připravované páté generace kupé Supra může být ve hře také další prohloubení spolupráce s automobilkou BMW, jíž Toyota pomáhá s vývojem modelu Z4. Zde se totiž přímo nabízí japonský model roadsteru odvozený přímo do vozu připraveného pro mnichovskou značku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - TS141
27. 6. 2014 23:39
u
pecka