Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupci Renaultů Espace, Laguna a Scénic budou v příštím roce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (31)
Renault v rámci informací o modernizaci jednoho ze svých výrobních závodů potvrdil, že v roce 2014 zahájí výrobu nových generací modelů Espace, Laguna a Scénic.

Modernizací, zahájenou v létě roku 2011, v současnosti prochází podnik Georges Besse ve francouzském Douai. Automobilka Renault do této přestavby investuje 420 milionů Eur. Tyto finance jsou využity na nákup nových výrobních zařízení a zároveň i na zmodernizovaní některých stávajících součástí výroby.

Podle oficiálních informací mají od roku 2014 opouštět brány Georges Besse nástupci modelů Espace, Laguna (liftback a kombi) a Scénic (krátký i dlouhý). Modernizovaný závod má umožnit produkci nejrozmanitějších verzí a rychlou reakci na změny v poptávce.

Největším veteránem z trojice zmiňovaných modelů je v současnosti velké MPV Espace, jehož současná generace je na trhu již deset let. Třetí generace Laguny je v nabídce od roku 2008 a podle dosavadních informací se u čtvrté generace dočkáme jen liftbacku a kombi, zatímco kupé se nástupce nejspíš nedočká. Kompaktní MPV Scénic bude i ve čtvrté generaci nabízeno s krátkou pětimístnou a prodlouženou sedmimístnou karosérií.

Nejzásadnější změnou v rámci modernizace v Douai je zavedení jedné výrobní linky pro všechny modely, což se stává normou pro všechny výrobní podniky Renault Group ve Francii, Španělsku a Slovinsku. Podle Renaultu bude v podniku Georges Besse možné od příštího roku vyrábět pět různých karoserií na jedné lince.

Významnou část modernizace představuje zavedení nových technologií lisování. Poprvé u Renaultu bude použito lisování za tepla, které přináší snížení hmotnosti, protože plech je tenčí a přitom pevnější a pružnější. Zaveden bude rovněž nový způsob zpracování hliníku, který má přispět ke snížení hmotnosti výrobku.

Další novinky se týkají výroby plastových dílů, kdy budou použity dva nové lisy a také nová výrobní linka. Plastové komponenty budou z Douai vyvážený i do dalších podniků značky Renault.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (31)
25. 5. 2013 23:09
Re: Nástupci Renaultů Espace, Laguna a Scénic budou v příští
Jsi dědeček si stěžuje v hospodě, bydlíte v Plzeňském kraji ;-)
24. 5. 2013 22:08
Re: Dobrá zpráva
nastupca nebude. novy espace ma byt suv
24. 5. 2013 21:40
Už aby tu byly!
Nový Espace a hlavně Lagunu už Renault potřebuje jako sůl. Velká MPV ale v posledních letech zažívají obrovský sešup prodejů, tak jsem moc zvědavý, kam se Espace (otec zakladatel) posune :-) Nová Laguna potřebuje dvě věci - novou podvozkovou platformu s mnohem lepší nabídkou prostoru a víceprvkovou zadní nápravou a hlavně o dvě třídy lepší design než má současná generace!!! Pak teprve bude mít šanci na úspěch.
24. 5. 2013 13:18
Re: Nástupci Renaultů Espace, Laguna a Scénic budou v příští
Dřív padne na smrtelnou postel ada, než rencek. >:D
24. 5. 2013 11:02
Re: Laguna IV ?
tak to je ina vec, ja tam rozumiem iba vete "réduction des émissions de CO2." ;-)