Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nehodovost klesá, ale jen velmi mírně

Ondřej Láník
Diskuze (34)
Povzbudivá čísla přinesly statistiky dopravní nehodovosti za prvních deset měsíců letošního roku. Do konce října zemřelo v důsledku dopravních nehod „jen“ 917 osob, což je o 83 méně než ve stejném období loňského roku.

Povzbudivá čísla přinesly statistiky dopravní nehodovosti za prvních deset měsíců letošního roku. Do konce října zemřelo v důsledku dopravních nehod „jen“ 917 osob, což je o 83 méně než ve stejném období loňského roku. Klesá také celkový počet nehod i zraněných. Těžce zraněno bylo do začátku listopadu 3755 osob (pokles o 345), lehce 23731 (pokles o 1248). Celkem se na silnicích v České republice stalo 162594 dopravních nehod, tedy o 207 méně než za prvních deset měsíců loňského roku.

Počet usmrcených osob na českých silnicích začal klesat již vloni. Oproti roku 2003 klesl počet mrtvých v roce 2004 o více než sto. V roce 2003 to bylo 1319 mrtvých, v roce 2004 už „jen“ 1215 usmrcených osob. Dlouhodobý negativní trend ve vývoji následků silniční nehodovosti tak nabral opačný směr. „Pozitivní čísla z posledních měsíců ukazují, že se daří naplňovat vládou schválenou Národní strategii bezpečnosti silničního provozu,“ zdůraznil na tiskové konferenci ministr dopravy Milan Šimonovský.

Strategie si v souladu se závazky Evropské komise klade ambiciózní cíl – snížit do roku 2010 počet usmrcených v silničním provozu na polovinu úrovně roku 2002. Podle tohoto záměru by mělo v roce 2010 zemřít na českých silnicích nanejvýš 650 osob.

Strategie prosazuje přijetí důrazných opatření v několika oblastech, které mají vliv na bezpečnost silničního provozu. Jde o zvyšování bezpečnosti vozidel, bezpečnosti dopravní infrastruktury a především preventivní i represivní důraz v oblasti lidského faktoru. Jedním z největších problémů je totiž nedostatečné prosazování práva proti nedbalosti, nekázni, bezohlednosti až agresivitě mnohých řidičů, kterým chybí jakýkoli pocit zodpovědnosti za zdraví a život vlastní i ostatních účastníků silničního provozu. Výrazným faktorem je také nevelký respekt vůči platným zákonům. Tato situace je v ČR zásadně odlišná od zemí západní Evropy, kde jsou řidiči ve svém chování mnohem vyspělejší.

Do kampaně se zapojila vdova po hokejovém trenérovi Ivanu Hlinkovi

Konec roku 2005: „šance pro 200 životů“

Vzhledem k velmi povzbudivým dosavadním výsledkům dopravní nehodovosti existuje teoretický předpoklad, že by se letos počet usmrcených osob na silnicích v České republice mohl poprvé v její novodobé historii udržet na trojciferném čísle. „Chtěl bych, abychom tuto skutečnost vnímali jako celospolečenskou výzvu. Pracovně to nazýváme „šance pro 200 životů“. Máme jedinečnou příležitost udělat obrovský posun v závazku snižovat počet usmrcených při dopravních nehodách,“ konstatoval ministr dopravy Milan Šimonovský.

Oddělení BESIP Ministerstva dopravy proto na závěr roku připravilo kampaň, která má apelovat na řidiče, aby v předvánočním období jezdili co nejopatrněji. Pro tento čas jsou totiž typické tragické následky dopravních nehod. „Velkou roli zde hraje počasí a také to, že se brzy stmívá a že jsou řidiči vystaveni předvánočnímu stresu. Připomeňme, že například vloni 23. prosince zemřelo na silnicích 16 lidí, což byl v tomto směru nejhorší den za celý loňský rok,“ varuje vedoucí oddělení BESIP Robert Šťastný.

Kampaň bude řidiče oslovovat prostřednictvím pouličních reklamních vitrín City Light, billboardů a také rozhlasového spotu. Do kampaně se zapojila i manželka tragicky zesnulého trenéra národní hokejové reprezentace Ivana Hlinky Liběna Hlinková, která bude její ústřední postavou. „Každý den kvůli autonehodám lidé ztrácejí své nejbližší. A já vím, jaké to je. Osudová vteřina se už nikdy nedá vrátit. Jezděte tak, abyste nezkazili Vánoce sobě i jiným,“ naléhá na řidiče Liběna Hlinková. V rozhlasovém spotu vystoupí také herec Radovan Lukavský.

Policie plánuje ještě několik "Kryštofů"

Ministerstvo dopravy a Ředitelství služby dopravní policie se v rámci vzájemné spolupráce dohodly na společném postupu při zajišťování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. „Policie České republiky uskuteční do konce roku ještě několik rozsáhlých dopravně-bezpečnostních akcí. Cílem je snížit dopravní nehodovost, zlepšit dopravní kázeň řidičů a snížit počet nehod zaviněných v důsledku požití alkoholických nápojů a návykových látek,“ prohlásil ředitel služby dopravní policie plk. Zdeněk Bambas. Ministerstvo dopravy a policie se dohodly na široké medializaci spolupráce. Chtějí upozornit na nekompromisní přístup všech orgánů k agresivním řidičům a k řidičům požívajícím před jízdou alkohol a jiné návykové látky. V letošním roce uskutečnila Policie ČR již 25 celostátních dopravně-bezpečnostních akcí. Jen za první pololetí odhalila přibližně půl milionu přestupků řidičů.

Ondřej Láník
Diskuze (34)