Nejenom alkohol tester vás zastaví od řízení pod vlivem alkoholu

Prezentace klienta
1 ze 3 osobních automobilů má do konce roku 2025 používat pokročilá biometrická řešení - to vyplývá ze zprávy Biometrics in the Global Automotive Industry 2016–2025 týkající se Severní Ameriky.

I když jde o vzdálenou pevninu, rozvoj technologií kilometry dělící kontinenty nevyděsí. Jedno z biometrických řešení dokonce nutí řidiče řídit automobil střízlivý.

V jednom rohu stojí zdravý rozum. Bojující za bezpečný návrat domů taxíkem nebo veřejnou dopravou. Jeho protivník, lehkomyslné pokušení, odhodlaně bojuje za řízení auta po požití alkoholu: rychle dojedeš, vypil jsi jen 3 piva, nevidíš dvojitě a nic se nestane. Neztrácej čas. Kolikrát jste byli soudcem v boji těchto protichůdných myšlenek?

Verdikt by mohl být jiný, kdyby za vás rozhodovalo zařízení zkoumající koncentraci alkoholu v krvi, které by vám poskytlo přesný výsledek. Jedno zařízení by vám mohlo znemožnit řídit auto po vypití alkoholu, když by zablokovalo zapalování auta, jiné, když představí do očí bijící výsledek, na jehož základě byste učinili rozumné rozhodnutí. Podívejme se na ně.

Cesta s abstinentem. Volantem-abstinentem.

Moderní biometrická řešení v autech monitorují např. mozkové vlny řidiče, úroveň stresu a únavy, zaznamenávají pohyby víček, aby zjistila, jestli je řidič ospalý. Identifikují ho díky analýze duhovky, hlasu nebo otisku prstu.

Biometrické volanty mají speciální čidla zkoumající řidiče z hlediska střízlivosti. Pokud v odebraném vzorku vzduchu koncentrace alkoholických výparů překročí povolený limit, promění se auto v tvrdohlavého osla - a nehne se z místa.

To je jedna z možností. Biometrický volant ve vašem autě by mohl vyhodnotit vaši střízlivost na základě... otisku prstu. Bylo by to možné díky do volantu zabudovanému zařízení skenujícímu cévy v prstu. Uváděl by výsledek během maximálně 20 sekund. Takovéto informace lze najít na stránkách TruTouch, bostonské firmy, která své produkty vytváří pro společnosti kontrolující střízlivost zaměstnanců.

Alkoholové blokování, které lze oklamat?

Řešení podobné biometrickému volantu. Také měří alkoholové výpary ve vydechovaném vzduchu, ale toto zařízení není zabudováno do volantu, připomíná alkohol tester, který je připojen k systému zapalování auta. Pil jsi - nepojedeš, minimálně ne za volantem. Alespoň ne oficiálně.

Uživatelé internetu tvrdí, že alkoholové blokování v autě lze snadno oklamat. Pokud vzorek vzduchu alkoholových výparů prostě pochází od střízlivého kamaráda řidiče, a ne od podnapilého majitele automobilu, nebude v tom pro něj žádný rozdíl.

Počítá se jen vzorek - takovéto průměrné, přídavné blokování nijak neidentifikuje osobu, která vydechuje vzduch. Jinak tato otázka vypadá v případě biometrického volantu, ale to je nejdražší řešení a není v současnosti dostupné ve všech automobilech.

Takovéto alkoholické blokování se samostatně nakonfiguruje, ale nelze změnit limit detekovaného alkoholu, přizpůsobený dané zemi. Takže pokud se řidič vydá na dovolenou do zahraničí, kde je povolena jízda s vyšší koncentrací alkoholu v krvi, i tak ho nebude moci vypít více, než u sebe doma. V takovém případě je univerzálnější a levnější klasické, jednoduché řešení.

Tradiční řešení aneb alkohol tester AlcoFind Pro X-5

Pokud má majitel automobilu všech pět pohromadě a zná definici zodpovědnosti, nepotřebuje alkoholové blokování uvnitř vozidla, které se dá oklamat. Stačí mu klasická řešení pro kontrolu střízlivosti - kapesní alkohol tester, např. takový jako AlcoFind Pro X-5.

Už 5 sekund stačí, abyste si ověřili, jestli můžete řídit auto. Začátek a konec vyšetření je signalizován akusticky. Měření alkohol testeru AlcoFind Pro X-5 je přesné, protože uvádí výsledek s přesností do 0,05‰ na stupnici 0,00‰ – 5,00‰. Výsledek vyšetření se zobrazuje na barevném LCD displeji.

Alkohol tester není smartphone, nevybije se ze dne na den. Hranice jeho odolnosti je, v závislosti na použitém druhu baterií, 500 měření. To je také hranice, při níž je uživatel povinen předat alkohol tester do servisu věnujícímu se kalibraci. Ta znamená resetování softwaru v zařízení tak, aby vždy uvádělo přesné, pravdivé výsledky.

Paměť alkohol testeru uchovává až 10 výsledků zpět, můžete tedy pozorovat, jak klesá nebo stoupá hladina alkoholu ve vašem organismu - záleží, jestli chcete kontrolovat tempo pití nebo čas potřebný k vystřízlivění před jízdou domů.

Existuje také alkohol tester online. Je to v podstatě alkohol kalkulačka, která je založena na matematickém algoritmu, ale bohužel nesmí být chápána jako skutečný profesionální alkohol tester. Kromě kalkulačky tam najdete informace ohledně povolených hranic alkoholu v Evropě. Na webu nechybí nejčastěji kladené dotazy, články a výběr nejlepších alkohol testerů.

Ovšem žádné technologické řešení, které měří úroveň střízlivosti nebo opilosti řidiče nenahradí lidské blokovací mechanismy v hlavě. Otázka řízení vozidla po požití alkoholu je otázkou svědomí a slušnosti. Klame opilá osoba za volantem jen automatizovaná řešení nebo především sebe sama, za což mohou krutě zaplatit náhodné osoby?

Nenechte jiné platit za své chyby - řiďte auto střízliví.

Pro Vás tento článek připravili specialisté ze SpyShop24.cz.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly