Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejprodávanějších 4x4 na českém trhu: Které mají Češi nejradši?

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
Pohon obou náprav již dávno není výsadou ortodoxních terénních vozů, kterých si dnes navíc můžeme koupit pomálu.

Celkem se od ledna v České republice prodalo necelých 19,8 tisíc osobních i užitkových vozů se znakem náprav 4x4. Druhé jmenované však tvoří jen zhruba čtyři procenta, takže nejsou vůbec důležité. Pojďme se postupně podívat na desítku nejoblíbenějších. Převaha SUV není zas až tak drtivá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Hojně zastoupeny jsou německé značky včetně těch luxusnějších vyjma trojcípé hvězdy.

Hned na desátém místě se nachází BMW řady 5. Všechny verze aktuální generace dosáhly na 526 kusů. Jsou sem počítány tedy jak sedany a kombi Touring, tak i provedení GT, které ovšem konstrukčně vychází z větší sedmé série. Následuje o kategorii menší a pravda, o něco méně prestižnější Volkswagen Passat (533). Zatímco ve vyšší střední třídě zmíněná pětková řada z Mnichova dominuje, ve statistice čtyřkolek se musí sklonit před úhlavním bavorským nepřítelem: Audi A6. Samotné „civilní“ verze by se do Top Ten nedostaly, jenže máme tu ještě kombi Allroad. A to zajistilo modelu svými 105 přírůstky celkových 559 registrací a osmou příčku.

Příznivci korejských vozů a fluidního designu obzvláště zajásají, v přehledu nechybí Hyundai ix35, který je sedmý s 635 auty. O stupínek výše se nachází japonské Suzuki SX4 (701). Malý crossover ovšem vzniká v zemi paprik, klobás a vynikajícího vína a neztrácí zájemce ani po šesti letech od zahájení produkce. Jeho dvojče s logem Fiatu ze stejné továrny paradoxně potkáte ve větším množství pouze v Itálii.

Víte, jaké auto, které zabírá „na všechna čtyři“, je letos nejpopulárnějším v Německu? Volkswagen Tiguan. U nás se musí ovšem aktuálně spokojit až s posledním místem v první pětce za 804 exemplářů. Diametrálně odlišný je jeho soupeř na čtyřce. Dacii Duster se čtyřkolkou aktuálně seženete už od 330 tisíc (motor 1,6 16V a výbava LS Cool), takže se jedná o velmi zajímavou nabídku. Každopádně oslovuje úplně jinou cílovou skupinu než SUV z Wolfsburgu. A zákazníci, kteří potřebují něco levného na nezpevněné cesty, jsou jistě spokojeni.

Stupně vítězů jsou zcela v režii domácího výrobce s okřídleným šípem. Myslíte si, že Octavia, suverénně nejprodávanější domácí auto, je i nejoblíbenějším 4x4? Nikoliv, je až bronzová (1.095 kusů). Modely s oběma poháněnými nápravami se vrátily oficiálně do nabídky letos v srpnu, takže z ceníků vypadly jen nakrátko. Pomyslnou stříbrnou medaili urval velký Superb (1.136 aut). No a nejvyšší příčka tedy logicky musí patřit „sněžnému muži“. Yeti zakončil prvních devět měsíců letopočtu 2012 na 1.265 registracích a stal se tak prozatímním lídrem.

Aleš Dragoun
Diskuze (18)
21. 10. 2012 20:50
Re: tabulka
Také jsem za tabulku.
Avatar - sendador
21. 10. 2012 12:03
Re: SX4
souhlas, jen me mrzi, ze se stejne dobre neprodava i Fiat 16.
21. 10. 2012 11:48
Re: Ha
No na Yetiho jsou vyhraněné názory. Mě se docela líbí, manželka ho ho nesnáší a tak jsem k velké spokojenosti koupili Suzuki SX4. Skvělé auto, jen kufr bz mohl být trošku větší.
Avatar - Bristol
20. 10. 2012 22:26
Re: iX55
ix55 mě taky hodně zarazilo...ale stejně tě opravim: ix55 je poslední nefluidní zázrak...a pro mě poslední pohledný Hyu jen ho dost sráží věk a vysoká cena
Avatar - Bristol
20. 10. 2012 22:25
SX4
velmi sympatické auto :yes: :yes: