Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejprodávanějším malým autem v Evropě byl loni Ford Fiesta

David Bureš
Diskuze (5)
Loni se v Evropě v průměru každé dvě minuty prodala jedna Fiesta. Nejžádanější barvou karoserie byla bílá Frozen.

Ford během loňského roku prodal ve 30 evropských státech 306.405 exemplářů Fiesty. Takové množství znamená, že zde Fiesta byla nejprodávanějším malým vozem a druhým nejprodávanějším autem vůbec. Malý Ford překonal pouze Volkswagen Golf.

Číslo vychází ze statistik analytické společnosti Jato Dynamics, která počítá prodeje ve 30 evropských státech. Ze zemí Evropské unie mezi nimi není Bulharsko a Malta, naopak ze států mimo ni jsou zařazena data ze Švýcarska, Norska, Islandu, Chorvatska a Srbska.

Největším evropským trhem pro Fiestu byla loni Velká Británie, kde se podle automobilky prodalo 109.250 exemplářů tohoto vozu. To na českém trhu bylo loni dle statistik Svazu dovozců automobilů registrováno 3.468 Fiest, což z ní udělalo druhý nejprodávanější malý vůz po Škodě Fabia.

Podle údajů firmy Polk pak Fiesta byla v prvních třech čtvrtletí loňského roku dokonce celosvětově nejprodávanějším vozem segmentu B, tedy segmentu malých aut.

Roelant de Waard, viceprezident evropského zastoupení Ford pro marketing, prodej a služby, o Fiestě tvrdí, že splňuje to, co zákazníci žádají od malého automobilu, což je styl, kvalita, hospodárnost a kvalitní technika.

Během loňského listopadu byla spuštěna výroba modernizované Fiesty. Automobil v rámci faceliftu dostal upravenou příď evokující vozy Aston Martin, nabídku motorů rozšířil přeplňovaný benzinový tříválec 1,0 EcoBoost ve verzích se 74 kW a 92 kW. Vylepšena byla i elektronika, vůz dostal systémy Active City Stop, zpomalující auto v případě hrozící srážky, či MyKey, umožňující rodičům nastavit určitá omezení, když zapůjčí vůz svým dětem.

David Bureš
Diskuze (5)
27. 1. 2013 11:34
poklona pro Španělku Fiestu
Skvělý výsledek, továrna Fordu ve Španělsku jede na sto procent :yes:
Avatar - 3_diamanty
26. 1. 2013 17:06
Re: gratulacia fieste
zaujimave ze superkvalitne twingo sa vo francuzku predadlo v r 2012 na 40 tisic kuskov zo 68 000 v r 2011 ;-) pokles 40 percent... a miesto mimo top 10 ..... totalny debakel pre twingo na domacom trhu ... laguna takisto... jej predaje su mizeriou a hanbou vo francuzsku... teoreticke statictiky kvality su jedna vec a realny uspech na trhu druha vec... ja som rad ze renault sa v kvalite zlepsil to je fajn... drzim renaultu palce.... :yes:
26. 1. 2013 16:43
Re: gratulacia fieste
208 bude jedničkou jen tehdy, pokud Clio výrazně neslevní na úroveň P208. To se však asi nestane. Za kvalitu si nechá Renault zaplatit a nemusí prodávat za každou cenu jako PSA, kterému kvůli závislosti na propadajícím se evropském trhu nic jiného nezbývá.

Renault i v dalším novém žebříčku spolehlivosti (Top 100 Fiabilité de l'Automobile Magazine, La Tribune) potvrzuje, že je v současnosti nejspolehlivější mainstreamovou značkou.

supermini: 1. Twingo
subkompakty: 1. Audi A1
2. Polo
3. Clio
kompakty: 1. Mégane
MPV: 1. Mazda 5
2. Scénic
střední třída: 1. Mercedes C-Class
2. Laguna
kupé: 1. Audi TT
2. Laguna Coupe
26. 1. 2013 15:33
Výborně
Fiesta je moc hezký malý auto a dost o něm pořád uvažuju, o nějakým starším kousku samozřejmě. Je škoda, že údajně Ford v Evropě totálně ztrácí když prodá každý 2 minuty jednu Fiestu. Ale aspoň, že tu v Evropě máme pořád trochu rozum a nebude nejprodávanější nějakej korejec či něco podobného.
Avatar - 3_diamanty
26. 1. 2013 14:17
gratulacia fieste
zaujimave ze vyse tretina fiest rocne v europe sa predava v britanii... kto by to povedal....

zaujimavy rok bude zejme vo francuzsku [odkaz]

sandero zatial 4te :yes: :yes: :yes:
peugeot pred renaultom... 208 zase pred cliom... no bude to asi zaujimavy rok.... ;-)

208 drzim palce ... ocakavam ze bude francuzskou jasnou jednickou v r 2013 ... nic ine sa od nej ani necaka ( treba prinavratit stare dobre casy 206tky a 207micky ) :yes: