Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší jízda v autě po dvou kolech! Kolik je nový rekord?

Michal Fokt
Diskuze (2)
Máme tu nový světový rekord v nejrychlejší jízdě autem po dvou kolech. Ten předešlý byl v platnosti dlouhých 19 let.

Automobily poskytují nekonečné možnosti ustavování a zdolávání všemožných rekordů, od úsměvných až po takové, před nimiž nelze jinak, než hluboce smeknout. Třeba taková jízda po dvou kolech - o její náročnosti určitě vypovídá i to, že dosavadní rekord vydržel v Guinnessově knize dlouhých 19 let. Letos v létě však byl překonán a to ve spolupráci s finským výrobcem pneumatik Nokian, jenž jeho prostřednictvím chce poukázat na výhody svých pneumatik s pevnými aramidovými bočnicemi.

A tak se 31. srpna na letiště Seinäjoki, disponující potřebnou ranvejí, dlouhou 2 kilometry a širokou 50 metrů, dostavilo BMW 330d s výkonem 400 koní, kaskadérský řidič Vesa Kivimäki a tým pneumatikářů Nokian. Kvůli snížení možného rizika požáru bylo zvoleno naftové auto, nezbytný vnitřek vozu byl odstraněn, byla namontováno závodní sedadlo a pásy, ochranná klec, došlo ke svaření zadního diferenciálu a k úpravě tlumičů a pružin.

Trošku překvapí, že Nokian neupřesnil, jaký typ pneumatik byl použit, poznamenává pouze, že pláště s aramidovými bočnicemi používají mimo jiné nejnovější pneumatiky Nokian WR SUV3 pro sportovně-užitkové vozy, ale to asi není podstatné. Důležité je, že pokus dopadl dobře - průměrná rychlost první jízdy byla 190,074 km/h a druhé jízdy 182,463 km/h. Nový světový rekord 186,269 km/h je v souladu s regulemi guinnessovky průměrnou hodnotou z těchto měření.

Předchozí světový rekord vznikl v roce 1997, kdy Švéd Göran Eliason jel po dvou kolech rychlostí 181,25 km/h. Kivimäkiho úspěch pochopitelně povzbudil a už si brousí zuby na pokoření mety 200 km/h.

Michal Fokt
Diskuze (2)
Avatar - jozephko
28. 10. 2016 15:11
A nie je to nebezpečné?
A nie je to nebezpečné jazdiť tak rýchlo len na 2 kolesách?
>:D
28. 10. 2016 13:45
fire!
Kvůli snížení možného rizika požáru bylo zvoleno naftové auto...
video 1:21 ..ten plamienok je tam iba pre efekt? >:D