Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší truck světa: Shockwave - 605 km/h

Ladislav Černý
Diskuze (6)
Před třiceti lety byla započata kariéra proudových trucků. Upravený Peterbilt s výkonem 26 470 kW (36 000 k) pohání tři proudové motory.

Na konci března proběhla velkolepá show nad americkým státem Texas, které se kromě letadel zúčastnil také současný nejrychlejší truck na světě. S letadly jej pojí proudový systém pohonu.

Leckdo si může v této souvislosti vzpomenout na Davida Vršeckého, držitele tří rychlostních světových rekordů trucků s konvenčním pohonem. Proto jsme se jej zeptali na tryskové tahač pyšnící se zápisem v Guinnessově knize rekordů hodnotou 605 km/h (376 mil/h).

K úžasnému tempu jej vystřelují tři proudové motory Pratt a Whitney J34-48 s celkovým výkonem 26.470 kW. Působivosti show přidávají další ohňové efekty z jinak nefunkčních vysoko vyvedených výfuků za kabinou. Brzdění mají na starosti maximálně naddimenzované kotoučové brzdy a dvojice vystřelovaných padáků po obou stranách trucku.

Shockwave drží další světový rekord na čtvrt míle s pevným startem. Na konci úseku tahač dosáhl rychlosti 412 km/h (256 mil/h). Pilot musel odolávat zrychlení 3 G. Další trojky můžeme u tahače vysledovat v počtu trysek, během jízdy třikrát vyšlehne plamen z výfuků a ve stejném počtu se dostaví mohutný zvukový doprovod.

Shockwave a David Vršecký

Co tomuto stroji s nejvyšší rychlostí 605 km/h říká pětinásobný držitel rychlostního rekordu trucků s konvenčním pohonem?

Samozřejmě jsem zaregistroval provoz tohoto monstra. Viděl jsem i nějaká exhibiční videa. Co k tomu říci? Nádhera, nádhera. Tajně doufám, že se podobný projekt někdy uskuteční s naší okruhovou buggyrou.

Měl byste zájem se posadit do kabiny stroje s 36 000 koni?

Ano. Rozhodně bych se svezl. Musím ale dodat, že respekt mám opravdu veliký.

Ladislav Černý
Diskuze (6)
Avatar - wakantanka
5. 7. 2014 20:41
Re: Nechápu smysll těchto monster
Hm, no žeby preteky truckov mali niečo spoločné so sériovou produkciou? Tak základné tvary kabíny a tam to končí. :-) Rozumiem čo si tým chcel povedať, len blbé prirovnanie.
Avatar - Ronault.
5. 7. 2014 15:30
Re: Nechápu smysll těchto monster
Zábava pro americké balíky a že jich tam je...
5. 7. 2014 14:11
Re: Nechápu smysll těchto monster
Je to showcar. Hodně síly, nic moc technologie. Někdo do toho vrazil své soukromé peníze, aby s tím obrážel akce a nakonec na tom vydělal, nebo v případě sponzorů získal publicitu. Takže to skutečně k ničemu není. Seriózní vozidla pro rychlostní rekordy jsou pravý opak.
Avatar - Dzakobo
5. 7. 2014 12:48
Re: Nechápu smysll těchto monster
Jako vše v USA - je to hlavně business, takže kdyby si to na sebe nevydělalo díky sponzorům a vstupnému, tak by tyto show velmi rychle zanikly. Jinak proti takovýmto zábavám vcelku nic moc nemám. Někomu se to může zdát jako plýtvání palivem, ale kolik spotřebují paliva kontejnerové lodě a kamiony, když vozí "české mléko do Německa a německé do Čech"? ;-\
5. 7. 2014 11:59
Nechápu smysll těchto monster
K čemu je vývoj takovýchto nesmyslů?
Jsem kamioňák a dívám se na to z ryze praktických a technických důvodů. Vývoj a závody trucku jež vycházejí z klasických kamiónu s radostí sleduji, výsledky totiž mohou pomoci při konstrukci nových kamionu, ale tohle co prováději amíci je jen vyhazování peněz a show pro duševně zaostalé jedince.
Myslím, že peníze by se daly utrácet za prospěšnější věci.