Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Největší sbírka vozidel Jamese Bonda na prodej

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Největší soukromá sbírka vozidel Jamese Bonda, v níž jsou vedle aut i motorky, lodě, tank a letadlo hledá nového majitele.

Proslulý britský špion James Bond byl prozatím hlavním hrdinou 23 celovečerních filmu natočených pod křídly Eon Productions. Díky tomu jsme jej na plátnech kin mohli vidět jako zdatného řidiče a pilota nejrůznějších strojů, z nichž se díky tomu staly více či méně obdivované objekty zájmu fanoušků, mezi nimiž je i řada zámožných sběratelů.

Jedním z nich je i realitní magnát Michael Dezer, který vlastní největší soukromou sbírku vozidel a řady dalších předmětů souvisejících s osobou Jamese Bonda. Podle Daily Express je právě jeho sbírka nyní na prodej.

Zájemci o jednotlivé kousky si ovšem musí nechat zajít chuť, protože Michael Dezer údajně hodlá svou sbírku umístěnou v Miami prodat jako celek za rovných 20 milionů britských liber.

Najít budoucího majitele proto není úplně nejjednodušší, protože kromě nadšení pro Jamese Bonda a výše zmíněné částky musí disponovat i dostatečně dimenzovanými výstavními nebo alespoň skladovacími prostory.

Sbírka totiž obsahuje celkem padesát devět nejrůznějších vozidel a plavidel. Její součástí je například loď Fairey Huntress používaná při natáčení snímku Srdečné pozdravy z Ruska v roce 1963. Leteckou techniku zastupuje například Lockheed JetStar, v němž ne zcela dobrovolně cestoval James Bond ve filmu Goldfinger a nechybí ani tank T-55 z GoldenEye.

V případě automobilů jsou zastoupeny i vozy padouchů, ale hlavní pozornost byla věnována autům samotného Jamese Bonda a rámci sbírky vznikla odborníky vysoce ceněná kolekce šesti Aston Martinů, mezi nimiž jsou dvě kupé DB5, z nichž jedno řídil Pierce Brosnan při natáčení GoldenEye.

Vedle Aston Martinů jsou ve sbírce i čtyři Lotusy Esprit, z nichž jeden byl v roli náhradníka a jeden má podobu slavné ponorky. Méně výkonná a pro slavného agenta atraktivní vozidla zastupuje například Renault 11 Taxi z Vyhlídky na vraždu, TUK TUK Taxi z Chobotničky nebo trojice žlutých Citroënu 2CV z Jen pro tvé oči.

Kromě motorek, aut, lodí, letadel a tanku obsahuje sbírka tisíce dalších předmětů v podobě různých rekvizit, fotografií, plakátů, hraček a modelů inspirovaných světem Jamese Bonda.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Inferius
22. 2. 2014 20:30
Sbírka
Teda třeba ten tank z Golden Eye to asi nebude zrovna ideální na víkedny >:D
Ale, taková DB5 a Z8..... to je jednoduše nádhera :-) Hned by jsem bral všemi deseti :-)