Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo čeká o víkendu gigantické zácpy

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ač Velikonoční pondělí připadá letos až na 9. dubna, v devítce německých spolkových zemích začínají tento víkend se svátky jara spojené prázdniny.

Co to znamená? Že rodiny budou cestovat za příbuznými. Většinou auty, takže na dálnicích vzniknou gigantické zácpy. Kolony v délce několika kilometrů nejsou ničím výjimečným, jejich délka mnohdy přesahuje i dvouciferné číslo. S tím souvisí stres a možné projevy agresivity některých řidičů za volantem. Na dálnice vyjedou miliony aut.

Předpověď autoklubu ADAC je hodně pesimistická. Zácpy jsou samozřejmě očekávány zejména na dálničních tazích kolem velkých měst. Asi nejdrsnější situace bude v okolí Mnichova, směrem z Norimberka na Frankfurt, u Stuttgartu a Karlsruhe, z Brém na Hamburk a v aglomeraci Dortmund – Kolín nad Rýnem – Cáchy – Düsseldorf. U Kolína je totiž uzavřen úsek dálnice A57. Kolonám se určitě nevyhne ani východní část Německa: Drážďany, Lipsko a Berlín.

Se zdržením musí počítat i ti, kteří pojedou z Mnichova směrem na rakouský Salzburg. Naše jižní sousedy toto šílenství a dopravní chaos pochopitelně čeká také, podobné problémy budou mít určitě i v o mnoho menším Švýcarsku, na severu Itálie a na východě Francie v Alsasku a Lotrinsku. Spousta Němců má totiž příbuzenstvo také zde.

Ve spolkové zemi Porýní-Falcko je oficiální začátek prázdnin posunut již na Zelený čtvrtek 29. 3,, ve Šlesvicku-Holštýnsku pak startují o den později, tedy na Velký pátek. To znamená, že děti a studenti jdou do škol naposledy vždy o den dříve.

Češi, kteří vyrážejí za nákupy do příhraničních německých městeček, mohou zůstat klidní. Ti, kteří ale cestují k našim západním sousedům služebně autem, si nejspíše opravdu užijí. Bude to zkrátka peklo, ostatně jako každý rok.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)