Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Antimonopolní úřad v Německu bude zkoumat alianci GM a PSA

Roman Beránek
Diskuze (0)
Německý antimonopolní úřad hodlá mnohem podrobněji prozkoumat alianci mezi americkou automobilkou General Motors, její divizí Opel a francouzskou PSA Peugeot Citroën.

Šetření antimonopolního úřadu se zaměří hlavně na dopad aliance na dodavatele součástek. Druhá fáze zkoumání aliance by měla trvat až tři měsíce. Oznámil to dnes mluvčí úřadu.

Podle mluvčího je druhá fáze přezkoumání aliance nutná, protože původní měsíční zhodnocení nebylo dostatečné dlouhé k tomu, aby bylo možné zjistit případné dopady spojení na široký počet dodavatelů součástek. Neznamená to však ještě, že by úřad viděl nějaké hrozby pro konkurenci na trhu. Přezkum by mohl trvat do konce září.

GM a PSA se na konci února dohodly na strategické alianci. GM podle dohody získá v PSA sedmiprocentní podíl a stane se druhým největším akcionářem francouzské automobilky po rodině Peugeotů. Firmy doufají, že jim aliance přinese roční úspory nejméně dvě miliardy USD (40,6 miliardy Kč) díky společným nákupům, logistice, vývoji a výrobě automobilů a automobilových součástek.

V pondělí GM podepsala dohodu, v rámci které přesune od počátku příštího roku většinu svých evropských logistických operací na divizi PSA Gefco. Dohoda je součástí první fáze partnerství, napsala agentura Reuters.

Roman Beránek
Diskuze (0)