Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo: Nulová hladina alkoholu pro mladé řidiče

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
Mladí řidiči v Německu si budou muset již od srpna dávat pozor na to, aby před jízdou nepožili ani kapku alkoholu.

Pokud totiž řidič, kterému ještě nebylo 21 let, vyjede na silnici byť s minimální hladinou alkoholu v krvi, poruší tím novelu zákona, kterou již schválila dolní komora německého parlamentu.

Německý spolkový sněm (Bundestag) minulý týden posvětil nové ustanovení, podle kterého nesmějí mít řidiči do 21 let při řízení v krvi ani promile alkoholu. Pokud budou s jakoukoli hladinou alkoholu v krvi při řízení přistiženi, mohou se „těšit“ na pokutu ve výši 125 eur (cca 3 600 Kč) a udělení dvou trestných bodů. Toto ustanovení nabývá na platnosti 1. srpna tohoto roku. Posvěcení spolkovou radou je dle německých médií jisté.

Původní záměr spolkové vlády počítal s tím, aby nulová tolerance platila po první dva roky vlastnictví řidičského oprávnění. Ve Spolkové radě se však nakonec prosadilo opatření s věkovým limitem 21 let. Po dosažení tohoto věkového limitu bude i pro tyto řidiče platit všeobecně přípustná hranice 0,5 promile alkoholu v krvi. Tak jednoduché to však není. Zároveň totiž došlo k prodloužení tzv. zkušební lhůty ze dvou na čtyři roky. Znamená to, že pokud mladý člověk získá řidičské oprávnění v 18 letech, bude pro něj platit všeobecně přípustná hranice 0,5 promile alkoholu až po dosažení 22 let.

Po uplynutí zkušební lhůty navíc budou muset všichni řidiči absolvovat seminář, ve kterém si zopakují znalosti dopravních předpisů.

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
1. 6. 2007 00:55
Re: Kultura
K tem Italum: Zaklad je pochopit smysl a zpusob jejich rizeni a hlavne zvlastni ohleduplnost, se kterou vetsina z nich jezdi ze dvou duvodu: Aby se zaprve na ty silnice vybes vesli a zadruhe, aby se tam nepozabijeli. Vis co z udela Ital kdyz vycouvava z rady aut postavenych kolmo k chodniku, cuci do cesty a ty tam zastavis a bliknes na nej? Z 80% zajede zpatky. Mam to vyzkousene - to jen pro ilustraci ak ti "Taliani" jezdi... Jo uznavam, ze Francie a Belgie je ine kafe. Osobne nejsilenejsi provoz ale shledavam v Cine. Tam poradne neumi jezdit ani nekteri taxikari 8-s V Evrope bych pak na vrchol zbesilosti postavil Portugalce. To sou dravci zabijaci...
30. 5. 2007 22:57
Re: Kultura
Take si myslim, ze by to v podminkach CR dopadlo katastrofou. Domnivas se, ze casem by to mohlo byt lepsi? Magora neprevychovas... Tim chci rict, ze vetsina, treba 95% ridicu by to nezneuzivalo, ale tech 5% by do roka zdvojnasobilo pocet mrtvych na silnicich. Ono se i v Ita zavadeji prisnejsi regulace predevsim kvuli mladym blbeckum, kteri se neumi kontrolovat, jenze je to alespon casem prejde. V CR jezdi jako nejvetsi prasata typci mezi 30-45 "manageri" a "reditele" co si nedostatky mezi nohama, ci jinde, potrebuji kompenzovat machrovanim vseho druhu 8-s PS: Alkohol muze urazet muslimy, nicmene dokud bude CR sekularni stat, tak nas to de-jure ani de-facto nemusi trapit :-) Vzdyt tady si skoro ani neskrtnou katolici (viz vztah cirkvi a statu), natoztak muslimove ;-)
30. 5. 2007 15:32
Kultura
Bezpecnost rizeni neni o zakazu alkoholu pri rizeni. Tvrzeni, ze zakaz alkoholu neco vyresi vyvraci prave praxe v CR. Pres absolutni zakaz rizeni pod vlivem alkoholu, tento zpusoby vic umrti za volantem, nez v zemich, kde je tolerance. Proc? Potoze tam, narozdil od zemi stredni a vychodni Evropy nechybi (krom jinych veci) KULTURA za volantem. Ja muzu srovnavat predevsim s Italii, kde dlouhodobe ziji. Vseobecne se mi tam ridi lepe, protoze, ac je to pro prumerneho Cecha kvuli predsudkum naprosto neuchopitelne, tak italove: zaprve umi lepe ridit, zadruhe si dokazi na silnici vyhovet a zatreti vesmes nemaji potrebu se nad nekym vytahovat (nekteri jezdi rychle, ale nikdy jsem tam nezazil nektere hororove zapletky bezne zname z D1...). Jezdi se tam s alkoholem v krvi. Donedavna to bylo dokonce do 0,8 promile a nebyt maldych telat co se zacali predvadet, tak by tam ta hranice byla dosud. Proste pokud je nekdo zvykly jezdit po te co si dal dve piva nebo 3 deci vina a jede podle predpisu, nepredstavuje riziko. 100 takovych je min nebezpecnych nez jeden ozraly namachrovany imbecil co si to hasi po meste 150 s 2 promilema v krvi, jak se stava v CR. v tom pripade staci jeden a jde o zivot...
30. 5. 2007 14:56
Re: To je opravdu nelogický
Souhlasim, 0alk je opravdu jen v OstEurope, jezdit nazranej je vsak pak zlocinem anejn prestupkem..... ale pivo po obede si dat muzes..... Je to rozhodne rozumnejsi reseni:
ses nazranej=seberou ti papiry=des sedet (tohel samosebou neni automaticky, des pred soudce) -
30. 5. 2007 11:04
Zlozite
Tento system mi pripada zbytocne zlozity, v com je problem, ze nulova hladina neplati pre vsetkych? Aj male mnozstvo alkoholu moze ovplyvnovat pozornost vodica. A to preskusavanie...o chvilu budeme potrebovat dvojrocne studium, aby sme cestnu premavku zvladali za volantom. Zial uz dnes jazdi vela "soferov", ktori akutne potrebuju niekde sa naucit jazdit.