Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo zpřísňuje bodový systém a zdražuje některé pokuty

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Německo zpřísňuje bodový systém za dopravní přestupky při jízdě autem a v souvislosti s touto změnou se také mění sazba některých pokut.

Zatímco němečtí řidiči mají největší obavy z toho, že pro odebrání řidičského průkazu bude nově stačit osm bodů, namísto dosavadních osmnácti, pro motoristy ze zahraničí včetně České republiky budou největší změnou vyšší pokuty. Peněžitý trest se zvyšuje především u menších přestupků, které ohrožují bezpečnost řidiče a spolucestujících.

Nové předpisy prosadila německá vláda loni s cílem zpřehlednit bodový systém. Nově jsou tak trestné body udělovány jen za přestupky, které ohrožují bezpečnost na silnicích, a za trestné činy spáchané při řízení. Řada přestupků, za které dosud byly udělovány body, bude nově trestána jen pokutami. Ty ale vzrostou, aby zůstal zachován odstrašující efekt.

Nejvýrazněji vzroste pokuta za vjezd do vyhrazené části města bez patřičné ekologické plakety. Místo dosavadních 40 eur (1100 Kč) zaplatí přistižení řidiči dvojnásobek. O polovinu se zvýší pokuty za telefonování při řízení bez pomoci handsfree, za jízdu bez zapnutých světel při snížené viditelnosti, za otáčení se v tunelu nebo za parkování ve zúženém místě, které může zablokovat provoz. Za tyto přestupky bude policie od května vybírat 60 eur (1650 Kč).

Ze 40 na 60 eur se zvyšuje i pokuta pro řidiče, kteří na zledovatělé silnice vyjedou s letními pneumatikami. Stejně vzroste i pokuta za jízdu bez poznávací značky. Z 50 na 70 eur se pak zvýší peněžitý trest pro řidiče, kteří neuposlechnou výzvu policie k zastavení. Řidiči nákladních vozidel, kteří vyjedou na silnici i přes zákaz jízdy v neděli a ve svátek, zaplatí nově pokutu 120 eur namísto dosavadních 75.

Nové předpisy zpřísňují i tresty za vožení dětí bez dětské sedačky nebo obdobného zabezpečení. Zatímco dosud musel řidič zaplatit pokutu 40 eur, pokud měl v autě jedno nedostatečně zabezpečené dítě, a 50 eur, pokud jich bylo více, nově bude pokuta v obou případech o 20 eur vyšší.

Podle nových předpisů se také změní systém udělování trestných bodů. Hodnota bodů, které dosud řidiči získali, se sníží na polovinu. Za přestupky bude nově možné udělit nanejvýš tři body namísto dosavadních sedmi, hranice pro odebrání řidičského průkazu se ale sníží z 18 bodů na osm. O půl roku se prodlouží doba, po které se body automaticky z registru vymažou, nově bude činit 30 měsíců. Náročnější také budou dobrovolná školení, po kterých je možné trestné body smazat.

Německo - Změny pokut za přestupky od 1. května 2014
PřestupekPokuta do 1.5.2014Pokuta od 1.5.2014
Telefonování bez handsfree4060
Vjezd do města bez eko poplatku4080
Jízda bez zapnutých světel*4060
Otáčení v tunelu4060
Jízda bez zimních pneumatik*4060
Neuposlechnutí výzvy policie5070
Jízda NV v neděli a ve svátek75120
Jízda s nezabezpečeným dítětem4060
*V případě, že to vyžaduje situace

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
2. 5. 2014 17:47
Re: projeti na cervenou
je tam povolených 70, tak jedu 70 ty troubo.
sefafor musí byt nastaveny na 70
to bys pak moh chtit, aby jsme na 50 jezdili 20
2. 5. 2014 15:37
Re: projeti na cervenou
A někdo Vás nutí aby jste tam jel 70km/h. Blížíte se k křižovatce, tak můžete zvolnit a za ní zase zrychlit.

Když pojedu kolem školy a bude tam 30km/h, tak klidně pojedu 15km/h!
2. 5. 2014 15:27
Re: Děti
To já bych to teda hrotil. Pokud vyjedu na silnici, tak pás mají všichni. Ono už když vám jenom něco skočí do cesty a dupnete NAPLNO na brzdu při 30km/h, tak se horko těžko udržíte a děti letí dopředu "nato tata"!
Avatar - Emel
2. 5. 2014 10:09
Re: Děti
Já bych to tak nehrotil... jedna věc je dálnice, jiná věc je nějaký pojezd po vesnici... to je holt primárně zodpovědnost každého rodiče.
2. 5. 2014 10:09
Re: Vjezd do centra
S tím plně souhlasím, ale proč pak existuje pokuta za neuposlechnutí policie, nebo za otáčení v tunelu ?? To je prostě trestný čin za který by se měl doživotně odebírat řidičák a viník by měl být hodně rád, pokud vyfasuje jen krátký pobyt ve vazbě.