Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německá města zvažují zákaz naftových motorů. Rozhodne se o něm v úterý!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (80)
Soud se zabývá otázkou, zda je možné kvůli znečištění ovzduší zakázat v některých německých městech jízdu dieselovým vozům.

Německý nejvyšší správní soud odložil rozhodnutí o přípustnosti zákazů jízdy naftových aut v některých městech na příští úterý. Zásadní verdikt, který může mít nepřímý dopad i na Českou republiku, se očekával už dnes. Soudce Andreas Korbmacher ale oznámil, že spolkový správní soud v příslušném odvolacím řízení rozhodne 27. února.

Soud se zabývá otázkou, zda je možné kvůli znečištění ovzduší zakázat v některých německých městech jízdu dieselovým vozům. Pokud rozhodne, že ano, mohly by první zákazy přijít už letos.

Správní soud se sídlem v Lipsku projednává dva případy, v nichž soudy nižší instance Severnímu Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku nařídily, aby upravily plány čistoty ovzduší pro Düsseldorf a Stuttgart tak, aby tato města co nejrychleji začala dodržovat hraniční hodnoty pro oxid dusičitý (NO2). Soud ve Stuttgartu přitom konstatoval, že zákazy jízdy naftových aut jsou nejefektivnějším opatřením ke zlepšení čistoty ovzduší a je k nim možné přistoupit bez dalších legislativních změn už nyní.

Pokud soudci v Lipsku verdikty nižších instancí potvrdí, dopady by se mohly týkat i České republiky, kam by podle některých odborníků v případě zákazu dieselů směřovala řada starších naftových aut z Německa.

Zákazy by se podle německé organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe mohly dotknout až 40 měst. Nemusely by ale platit po celý rok a také na celém území těchto měst.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (80)
Avatar - praděda7
2. 3. 2018 17:35
Re: absurdita
No u mě, třeba takový Al Gore splňuje všechny podmínky k tomu, abych mu nálepku vyčuraného ekofašisty přišil..... :-!
Avatar - white label
2. 3. 2018 17:00
Re: absurdita
Ekofašistů těžko, ekologie je totiž to poslední, co je na tom podvodném byznysu zajímá...
Avatar - praděda7
2. 3. 2018 14:46
Re: absurdita
Větrnící i solárnící jsou k hovvnnu. Je to už mnohokrát dokázané. S těch si jen pár vyčuraných ekofašistů udělalo dobrý byznys. >:-[]
25. 2. 2018 13:44
Re: Vianoce
Spotřební daň se počítá na litr, ne na energii či CO2. U pumpy také odebíráš litry a ne energii. Když si kupuješ comp Dell nebo Acer, tak také porovnáváš cenu mezi dvěma kusy na prodejně a ne podle toho s jakou efektivitou byl daný comp vyroben.
Takže pokud jsou tvá čísla ohledně spotřební daně přesná, tak benzín je zatížen o cca 17% vyšší spotřební daní než nafta. To je prostá matematika. Tečka.
25. 2. 2018 11:07
Re: Berme to tak, to je takové to německo EU žvanění
Ok.
Platilo vždy a dnes možná ještě víc, že pokud chci mít dobrý pocit z výběru auta, nestačí projít jen "reklamní prospekty". I v případě, že by náklady nebyly hlavní prioritou.

Souhlasím, že platí pro vznětové i zážehové motory, ostatně i ve výčtu problémů jsem také uváděl potíže, týkající se obou druhů motorů.

Z mého pohledu bych téma klidně uzavřel dvěma větami, že i když vývoj probíhá ve všech oblastech, o to víc je třeba být ve střehu. Kromě techniky se totiž vyvíjí i ty lži, PR a stále nové metody nátlaku a nová omezení.