Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

New Stratos GT2: Návrat k závodění na obzoru

Diskuze (3)
Lancia Stratos si vydobyla reputaci především v motorsportu. Novodobá reinkarnace možná půjde v jejích stopách, rally ale vymění za okruhové závody.

New Stratos je zatím projekt unikátního sportovního auta, které vzniklo v karosárně Pininfarina za přispění automobilky Ferrari. Oficiálně existuje jediný kus postavený pro duchovního otce projektu – tím je německý podnikatel Michael Stoschek, který také vše financuje.

Při oficiální prezentaci na okruhu Paul Ricard se ale odhalila možná závodní budoucnost. Společně se skutečným Stratosem se představil model New Stratos GT2. Speciál pro okruhové závody vznikl ve spolupráci Danisi Engineering a zatím existuje jen v měřítku 1/8 (zájemci mohou objednávat z limitované edice 199 kusů v katalogu Amalgam Fine Model Cars).

Stavba skutečné závodní verze zatím není potvrzena, pokud k ní ale dojde, má to jeden zajímavý důsledek. Aby mohl New Stratos GT2 získat homologaci FIA, musí vzniknout série alespoň 25 kusů schválených pro silniční provoz.

Jisté je, že malosériová výroba by vylepšila ekonomickou bilanci projektu. Při vývoji závodní verze se zase ušetří díky existenci Ferrari F430 GT2 – New Stratos totiž konstrukčně vychází ze silniční F430, a tak i závodní verze by mohly sdílet techniku.

Případný start Stratosu v kategorii GT2 nebude premiérou tohoto jména v okruhových závodech. V letech 1975 a 1976 závodily ve skupině 5 původní Stratosy s motorem Dino V6 osazeným turbodmychadlem KKK. Mnohem slavnější je ale angažmá Stratosu (s atmosférickým motorem) na tratích rally, kdy Lancia v letech 1974 a 1976 zcela opanovala mistrovství světa.

Diskuze (3)
Avatar - Norge
2. 12. 2010 20:13
Re: Za mne palec nahoru!
..jednoznacne suhlas ! Palec nahoru :yes:
2. 12. 2010 20:12
Stratos
Krása nesmírná! :yes:
Sen...
Avatar - Kolouš
2. 12. 2010 15:29
Za mne palec nahoru!
Každé oživení dnes už čím dál fádnějšího světa aut se počítá! :yes: