Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan chce v Indii vyrábět auto za 3000 dolarů

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Šéf Nissanu a současně šéf celé skupiny Renault Nissan, Carlos Ghosn, se při nedávném zahájení výroby indických Loganů nechal slyšet, že Nissan plánuje výrobu velmi levného malého vozu pro indický trh.

“Jestli to v Indii s prodejem aut myslíte vážně, neměli byste příliš překročit cenovku s částkou 3000 dolarů(pozn. redakce (tj. v přepočtu asi 65 tisíc Kč.),” řekl nedávno Ghosn v západoindickém Nashiku. Nissan bude chtít konkurovat domácí skupině Tata Motors, která také usiluje o to, stát se tou firmou, která ukrojí největší díl na motorizaci lidnaté země. Očekává se totiž, že lákavé ceny chystaných miniaut přesvědčí minimálně některé ze 45 milionů jezdců na populárních skútrech k volbě druhé stopy. Tři čtvrtiny indického trhu tvoří prodej miniaut.

Momentálně je nejlevnějším vozem na indickém trhu Maruti 800 za 4 500 dolarů, které současně zaujímá tržní podíl kolem 50 %. Firma, která vyrábí vozy Maruti je ovládána japonskou automobilkou Suzuki Motor.

Renault založil s domácí firmou Mahindra and Mahindra společný podnik ve městě Chennai, který je dnes schopen vyrobit asi 50 tisíc vozů ročně. Renault se s Indy dohodl na výrobě Loganů, které se prodávají od 9 700 dolarů resp. 12 400 dolarů za turbodiesel. V nejbližších letech bude skupina investovat asi 900 milionů dolarů do stavby nové automobilky s kapacitou až 400 tisíc automobilů ročně.

Ondřej Láník
Diskuze (9)
21. 6. 2007 08:59
Re: Vem nás všechny čert!
Co by bolo podla teba lepsie? Raz to pride tak ci tak. A tie auta za 3000 dolarov budu mat tak ci onak motory na sposob motocyklovych.
Avatar - Dylan McKay
21. 6. 2007 08:12
Vem nás všechny čert!
Je s podivem, kam až hamižnost a obchod může zajít! Motorizovat přelidněné země, miliony litrů benzínu a tím i splodin navíc. Nejsem zrovna příklad ekologisty, jezdím sám ve 4,4 litru, ale jásat nad tím, že 45.000.000 Indů zahodí skůtry a přejde na auta? To snad nemůže jásat ani chemický Klaus. Ne, tohle je špatně!
21. 6. 2007 06:36
Re: No jo...
Pripada mi to, ako keby sa niekde opat vracala doba, ked sa vyrabal Glas Goggomobil, BMW Isetta, Zundap Janus, Lloyd a tak podobne. Myslim, ze to bude sezonna zalezitost, o par rokov, ked budu aj rozvojove krajiny na kolesach, vzrastu tam naroky na auta a vyroba superlacnych auticiek tak ako to uz raz bolo tiez zanikne. :-)
Avatar - Pekelná Micinka
21. 6. 2007 00:35
No jo...
...jenže u nás už sajdkáry na silnici nesmí. Leda na V značkách. ;-) >:D