Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan e-NV200 pro IAA v Hannoveru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Japonská automobilka na letošním mezinárodním veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru představí koncept kompaktní elektřinou poháněné dodávky e-NV200.

Elektromobil Nissan e-NV200 se jako MPV představil na letošní autosalonu v Detroitu a nyní se 19. září v Hannoveru představí i v čistě užitkovém provedení. Stejně jako koncept MPV i dodávkové provedení bude vycházet z konvenčního modelu NV200. Ten se v sériové podobě představil začátkem roku 2009 a v současnosti se vyrábí v Barceloně, kde má probíhat i produkce jeho elektřinou poháněných derivátů.

Nissan e-NV200 se má stát po modelu Leaf druhým plnohodnotným elektromobilem své značky. Novinka si vyžádá investice společnosti Nissan ve Španělsku ve výši 100 milionů eur a očekává se, že vytvoří asi 700 nových pracovních míst v továrně a v místní dodavatelské základně.

Barcelonský závod, který bude výhradním výrobcem modelu e-NV200, bude vůz dodávat na trhy celého světa. Tato skutečnost má být důkazem rostoucí konkurenceschopnosti výrobních provozů společnosti Nissan ve Španělsku.

Model e-NV200 má nabídnout firmám i rodinám funkční a prostorný interiér a zachovat si většinu praktických vlastností výchozího NV200 ve spojení s pohonným systémem z modelu Leaf. Jízdní výkony i dojezd mají být podobné jako u tohoto prvního sériového elektromobilu značky Nissan.

Dodávka e-NV200 má představovat významný příspěvek na cestě k cíli společnosti Nissan stát se do roku 2016 největším světovým výrobcem lehkých užitkových vozidel. Tento cíl představuje jeden z pilířů střednědobého plánu Nissan Power 88.

V minulém roce dosáhl Nissan historického mezníku, když za jediný rok prodal po celém světě více než milion lehkých užitkových vozidel. Modelu NV200 se celosvětově prodalo okolo 100.000 kusů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)