Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan hlásí pokles zisku a rostoucí prodeje (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Klesající zisky při rostoucích prodejích a tržbách. To je nejvýstižnější vyjádření současné situace u japonské automobilky Nissan. Automobilka chce tento trend zvrátit a očekává, že za celý letošní rok zisk vzroste o 4,2 %.

Japonská automobilka Nissan Motor v úterý oznámila své hospodářské výsledky za kalendářní druhé čtvrtletí, které je pro ní prvním fiskálním čtvrtletím. Automobilce se podařilo zvýšit své tržby o 10,7 % na 20 miliard dolarů. Zároveň však v tomto období došlo k poklesu čistého zisku o 16 % na 765 milionů dolarů. Mezi dva hlavní důvody poklesu zisku patří vyšší náklady na nákup surovin a přesun zákazníků k menším vozů a současná ztráta zákazníků kupujících vozy, které automobilce generují nejvyšší zisky (pick-upy a vozy třídy SUV). Nissan prodal ve sledovaném období celkem 875 tisíc vozů, což je o 5,9 % více než ve stejném období loňského roku. Podle šéfa Nissanu Carlose Ghosna jsou výsledky v souladu s očekáváním automobilky.

Nissan se v posledních letech postavil po velkých problémech, kdy v roce 1999 téměř zkrachoval, na nohy. Až loňský fiskální rok pro Nissan znamenal první pokles zisku za uplynulých sedm let. Carlos Ghosn však slibuje, že pokles zisku nebude trvat dlouho, neboť automobilka letos na celosvětové trhy uvede 11 nových modelů.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)