Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Leaf: Výroba v Oppamě zahájena

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (26)
Nissan spustil výrobu elektromobilu Leaf ve své japonské továrně Oppama.

Je to významný historický mezník, a to nejen pro Nissan a alianci Renault-Nissan, ale také pro celý automobilový průmysl, řekl o spuštění výroby elektromobilu Leaf generální ředitel automobilky Nissan Carlos Ghosn, který stojí i v čele aliance Renault-Nissan.

Nissan Leaf je v závodě Oppama vyráběn spolu s modely Juke a Cube. Část výrobní linky byla upravena a v místech kde probíhá instalace palivové nádrže do modelů Juke a Cube jsou v případě Leafu montovány baterie. Stejné je to i v případě pohonných jednotek.

Moduly lithium-iontových baterií vyrábí Automotive Energy Supply Corporation (AESC) v japonském Zama Operations Center a tato firma je společným podnikem automobilky Nissan a NEC Corporation.

Závod Oppama má roční výrobní kapacitu 50.000 vozů a nebude jediným podnikem, v němž bude probíhat produkce elektromobilu Leaf. Koncem roku 2012 chce Nissan spustit výrobu ve Spojených státech v závodě Smyrna v Tennessee. Začátkem roku 2013 se má rozběhnout výroba v britském Sunderlandu. Roční výrobní kapacita továrny Smyrna je 150.000 vozů a Sunderland vyprodukuje 50.000 automobilů.

Prodej Nissanu Leaf se má v Japonsku a Spojených státech rozběhnout v prosinci letošního roku a počátkem roku 2011 na vybraných trzích v Evropě. Dovoz elektromobilů do USA bude zahájen již v listopadu a do Evropy mají první vozy dorazit v průběhu prosince.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (26)
24. 10. 2010 20:39
Re: LEAF
To je už minulosť. Nie že by sa ručné zvarovacie kliešte nenašli, ale sú vo výraznej menšine. Robotov je plno.
24. 10. 2010 13:33
Re: LEAF
to kurenie (iba z baterie) je nestastne riesenie. Chcelo by to nezavisle kurenie na nejake klasicke palivo (skvapalneny dinosaurus). Pravdepodobne by to malo vyznamy vplyv na dojazd
23. 10. 2010 21:57
Re: LEAF
No myslím, že tam na svařovně budou skákat s bodovacíma kleštěma. Když jsem se byl kdysi podívat ve Škodovce v MB tak tam na Svařovně Octávek taky vařili ručně kleštěma + pár robotů. Na montáži i veškerá skla lepili ručně.
23. 10. 2010 21:34
Re: LEAF
[odkaz]
Avatar - pelikoš
23. 10. 2010 20:26
Re: LEAF
jinak,přečti si autocar z tohodle týdne,jak tam jezdí v nissanu leaf a opelu ampera a je z těchto aut docela nadšený ;-)