Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Pathfinder a Murano pro Evropu

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Nissan přiveze do Paříže hned několik evropských novinek. Asi největším překvapením se stane nové SUV Pathfinder, které má základ v loňské studii Dunehawk. Evropa se dočká také přepracované verze Nissanu Murano a na starý kontinent se vydá 350Z Roadster.

Nissan přiveze do Paříže hned několik evropských novinek. Asi největším překvapením se stane nové SUV Pathfinder, které má základ v loňské studii Dunehawk. Evropa se dočká také přepracované verze Nissanu Murano a na starý kontinent se vydá 350Z Roadster.

Murano

Terrano, X-Trail a Patrol asi není Evropě nestačí. Japonská značka, která je pod křídly Renaultu, přiveze už za měsíc do Paříže další SUV, která již částečně známe z fotografií nebo výstav, ale přesto jsou stále exotická.

Tím prvním a dlouho dopředu avizovaným modelem je Murano, které se ukáže v evropské verzi s více než 1600 změnami proti úspěšnému severoamerickému provedení. Murano je SUV s pohonem všech kol, o který se stará upravený šestiválec 3,5 l z kupé 350Z. Automobil s extravagantně sportovní karosérií má podobně neobvyklou převodovku CVT, bez možnosti jiné volby. Na německém trhu se má Murano začít prodávat v jediné verzi s bohatou standardní výbavou na jaře 2005 a to za 43000 Euro.

Pathfinder

Novým velkým SUV se skromnými ambicemi v terénu, ale o to větším apetitem na silnici, bude nový Pathfinder. Nissany tohoto jména se prosazují léta na zámořských trzích a poslední verze, vycházející ze studie Dunehawk (vystavená i vloni na IAA ve Frankfurtu), se dostane i na starý kontinent. Automobil poháněný čtyřválcovým turbodieselem common-rail 2,5 l vlastní řady motorů YD, má všechna kola nezávisle zavěšená, jejich pohon ALL MODE 4x4 je převzat z menšího X-Trailu. Dvě ze tří řad sedadel je možno sklopit, čímž vznikne zcela rovná ložná plocha. Podle Nissanu je možno v interiéru Pathfinderu "vyrobit" 64 kombinací uspořádání vnitřního prostoru. Pathfinder dostane videokameru usnadňující couvání (známe již z Primery) a inteligentní přístupový systém typu Keyless Go.

Nissan 350Z Roadster

Kupé 350Z je hit, který se zabydluje v srdcích i garážích více a více lidí. Konečná verze otevřené verze se poprvé představí v Paříži spolu s dalšími novinkami Nissanu. Do prodeje příjde roadster na jaře 2005. Ceny by měly být zveřejněny na výstavě. Technika je společná oběma vozům, kupé i roadsteru.

Nissan Patrol: nová tvář, kratší jméno

Nová maska, boční stupačky, silnější třílitrový turbodiesel a jméno Patrol, které už neobsahuje písmena "GR". Tak by se daly stručně popsat změny na novém vydání ostrého offroadu Patrol. Nissan tvrdí, že jde o více než jen facelift, což dokazuje také zcela novým interiérem, který navozuje i v tomto terénním všeumělovi, dnes už i v offroadu nezbytnou dávku luxusu a "pocitu kvality". Konkurence totiž sílí a navíc je třeba diferencovat i ve vlastních řadách terénních Nissanů.

V Paříži uvidíme také X-TRAIL s palivovými články, který má mnohem lepší parametry, než v roce 2002 uvedená verze. Představí se lehce modernizovaná Primera i přepracovaný civilní X-Trail.

Ondřej Láník
Diskuze (5)