Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan použije nové CVT, myslí hlavně na spotřebu

David Bureš
Diskuze (19)
Nová převodovka pro vozy Nissan pochází od japonské firmy Jatco, specialisty na CVT. Chlubí se rekordním převodovým poměrem.

Zatímco evropské automobilky dávají v případě automatů přednost dvouspojkovým převodovkám, ty japonské sázejí spíše na CVT. Ve vozech Nissan se objeví nově vyvinutá převodovka s proměnným převodem, na které japonská automobilka spolupracovala s výrobcem převodovek Jatco.

Převodovka Jatco CVT7 W/R je určena pro kompaktní automobily s pohonem předních kol. Jako první ji využije Nissan Lannia, což je nezvykle tvarovaný sedan primárně určený pro mladé Číňany.

Jatco CVT7 W/R je založena na bázi stávající převodovky Jatco CVT7. Ta byla představena v roce 2009, kdy se stala vůbec první převodovkou CVT s pomocnou převodovou skříní, která umožnila mnohem vyšší převodový poměr. Jatco CVT7 známe například z modelu Juke.

Převodovka byla navržena hlavně s ohledem na snížení spotřeby paliva, zároveň má ale pomáhat jízdním zážitkům. Do vínku tak dostala aktivní kontrolu prokluzu a Dynamic Step Shift, který „řadí“ předvolené převody a tím simuluje chování klasického automatu.

Nově vyvinuté jsou ocelové řemeny, řemenice byly vylepšeny. Navýšil se také převodový poměr, a to na rekordní hodnotu 8,7:1. Právě na něj odkazuje zkratka W/R v názvu převodovky (wide range). Zapracovalo se i na snížení tření, a to pomocí kompaktnějšího olejového čerpadla.

O výrobu převodovky Jatco CVT7 W/R se v tuto chvíli stará firma JATCO (Guangzhou) Automatic Transmission. Produkce byla zahájena v srpnu 2015.

Nové CVT je součástí plánů firmy Jatco být do roku 2020 největším producentem automatických převodovek na světě. Už nyní je Jatco jedničkou mezi CVT, 45 % všech vyrobených bezestupňových převodovek pochází právě od této společnosti.

David Bureš
Diskuze (19)
Avatar - Barrichello
16. 10. 2015 10:03
Re: Nissan
a čína bohatne vid, zatímco tam všem evropským zančkám padají prodeje ě některým dost brutálně >:D >:D >:D
Avatar - TeeJay
15. 10. 2015 20:10
Re: Nissan
Jedině 1.2 a dCi je Renault? Vždyť je to víc než polovina nabídky motorů. :-/ Kompresor 1.2 je super, jako 1.6T. Jen jak dlouho jim ta vlastní aktivita vydrží. Z ekonomického hlediska je totiž nesmyslná.
15. 10. 2015 20:02
Re: Nissan
To soudíš japonské značky dle evropského trhu? Podle tebe rozhoduje o progresivitě značky?
Avatar - lamal
15. 10. 2015 19:40
Re: Nissan
netrep... jedine 1.2ka a dci je renault, 1.6t a 1.2 3valec kompressor aj 1.8t bude nissan... aj mercedes berie dci 1.6 i 1.5. Opel tiez berie cdti vo fiate suzuki detto, tak to je...nevraviac o hdi...
15. 10. 2015 19:39
Re: Nissan
Chudne a upadá? Tak proč střední a vyší třídu opanovali prémioví výrobci? Proč nejsou nejprodávanější výrobci lidoví?

Ne, Evropa je rozežraná a socialisticky-demagogická...