Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan představil nový bezpečnostní pedál

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Nissan pokračuje v představování inovativních technologií, které mají zvýšit bezpečnost silničního provozu. Po zvedací kapotě představila japonská automobilka také zvedací pedál.

Japonská automobilka Nissan Motor přišla s novou bezpečnostní technologií, kterou budou již brzy vybaveny některé modely. Jde o nový „varovný“ plynový pedál, který se v případě vyhodnocení možné kolize zvedne a na kolizi tak upozorní. Jestliže řidič po tomto varovném signálu sundá nohu z plynu, automobil následně sám zastaví. Pokud řidič nohu na pedálu nechá, vůz bude pokračovat v jízdě. Technologie kombinující radarová čidla a počítačový systém pracuje na principu zjišťování rychlosti automobilu a vzdálenosti k vozu vpředu. Automobily vybavené touto technologií budou v Japonsku k dispozici již letos a příští rok dorazí i do Spojených států.

Nissan zároveň představil měřič alkoholu, který bude hladinu alkoholu zjišťovat z potu řidiče. Umožní to čidla zabudovaná v řadicí páce. O celém systému kontroly alkoholu více v Nissan testuje palubní analyzátory dechu. Systém kontrolující jízdu v pruhu zase bude pomocí monitorování směrových ukazatelů zjišťovat, zda řidič z pruhu nevybočuje, např. z důvodu opilosti nebo únavy. Technologie při případném vyjetí z pruhu vůz nasměruje zpět.

Nissan přiznává, že neočekává, že by se řidiči hrnuli do nákupu automobilů vybavených těmito „dotěrnými“ systémy. Tato technologie by však mohla najít uplatnění v užitkových vozech (např. dodávkách) nebo vozech taxislužby. Systém kontroly jízdy v pruhu se letos ve Spojených státech objeví v modelu Infiniti EX.

Nissan rovněž představil systém ochrany pro chodce, o němž jsme vás informovali v článku Nissan pro chodce: zvedací kapota ve Skyline Coupé.

Dan Vořechovský
Diskuze (10)
Avatar - Chuck Norris
9. 8. 2007 15:28
Re: rizeni
ne. tak to nebude opravovat nikdo protože to nikdo chtít opravovat nebude ;-)
9. 8. 2007 14:31
Re:
Dobrá to otázka. Taky by mě zajímalo, jestli v S-Klasse nebo Lexu LS člověk může "přetlačit" to samovolný brždění, který je iniciováno radarem. Třeba pro případ, že chci ňákýho mafiána vtlačit pod vlak >:-[] >:D