Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan představil pouzdro pro iPhone, které se samo opraví

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Nissan přenáší svůj samoopravný lak Scratch Shield mimo automobilový svět. Jako první si jej budou moci užívat vybraní majitelé iPhonu.

Samoopravný lak Scratch Shield, který byl původně určen pro využití v automobilovém průmyslu, vyvinula japonská automobilka ve spolupráci s univerzitou v Tokiu a Advanced Softmaterials Inc. Tento lak byl poprvé představen v roce 2005 a o tři roky později se dostal i do sériové produkce.

První model pro evropský trh, který nesl tento lak, byl v roce 2008 Nissan Murano druhé generace. Na severoamerickém trhu to bylo ve stejném roce prémiové SUV Infiniti EX. V současnosti je samoopravný lak v nabídce pro Nissany Murano, 370Z a X-Trail a také pro všechny modely značky Infiniti včetně FX30d.

Nyní se samoopravovací lak z karoserií japonských automobilů dostal i na pouzdro pro iPhone 4 a iPhone 4 S. To je vyrobeno z ABS plastu a stejně jako karoserie automobilů umožňuje svému majiteli udržet lesklý povrch bez škrábanců mnohem déle než běžná pouzdra.

Lak Scratch Shield je schopen zacelovat jemné škrábance a obnovovat povrch téměř do původního stavu. Funguje na bázi speciální, vysoce pružné pryskyřice, která byla použita ve spojení s běžným transparentním lakem ke zvýšení jeho pružnosti. Lak má rovněž díky vysoké hustotě pryskyřice vyšší pevnost, a když dojde k jeho poškrábání, pryskyřice se během několika dní vrátí do svého původního tvaru, „zahojí se“ a obnoví původní vzhled nátěru.

V současnosti Nissan vyrábí první řadu prototypů pouzder Nissan Scratch Shield iPhone pro testování vybranými novináři a zákazníky. V případě dostatečné poptávky se může tato novinka dostat na trh do konce tohoto roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Loptos
18. 1. 2012 08:30
Re: Japan
Mas uplnu pravdu. Ale nech uz su puzdra v predaji >:-[]
Avatar - Choochoo
18. 1. 2012 07:47
Japan
Ja to rikam porad, ze japan technika je z rise snu >:D Nu coz, nekdo si zas muze pochvalovat HTP >:D