Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan bude prodávat indický Ashok Leyland Dost

David Bureš
Diskuze (0)
Valník z dílny vlastníka české značky Avia zamíří na nové trhy. Prodávat se bude se znaky Nissanu.

Lehký nákladní vůz Ashok Leyland Dost je prvním výsledkem společného podniku Nissan a indické automobilky Ashok Leyland, která vlastní českou Avii. Automobil se v blízké době začne prodávat i s logy Nissanu.

Automobil vyráběný v indickém Chennai je už nyní vyvážen do několika asijských zemí, další státy mají následovat v blízké době. Na vybraných trzích se vůz má prodávat se znaky japonského výrobce, v této souvislosti se hovoří o Indonésii a Jižní Africe. Nissan v obou státech působí, a tak by prodej dodávky s jeho znaky dával smysl.

Vzhled verze od Nissanu projde drobnými změnami. Auto má například dostat užší světlomety.

Technika ale bude zachována. Výchozí Dost je dostupný s jediným motorem – vznětovým tříválcem o objemu 1,5 litru kombinovaným s pětistupňovým manuálem. Výkon motoru činí 43 kW, točivý moment vrcholí hodnotou 158 N.m.

Dvoumístný automobil na délku měří 4.485 milimetrů, na šířku 1.620 mm a na výšku 1.835 mm, rozvor náprav je dlouhý 2.350 mm. Nosnost auta činí 1.250 kilogramů. Korba je dlouhá 2,5 metru a široká 1.620 mm.

Ashok Leyland patří mezi významné indické výrobce nákladních automobilů, firma byla založena v roce 1948. Společnost je známá i v Česku, od roku 2006 vlastní výrobce nákladních aut Avia, který letos ukončuje výrobu ve své české továrně.

David Bureš
Diskuze (0)