Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Qashqai oficiálně: kam nemůže Murano...

Libor Zezulka
Diskuze (67)
Nissan se rozhodl déle neschovávat svůj nový kompaktní crossover Qashqai. Prohlédněte si jeho fotografie a přečtěte první informace.

Je to oficiální. Nissan na pařížském autosalonu představí nový kompaktní crossover s názvem Qashqai. Novinka vzešla ze stejnojmenné studie představené na autosalonu v Ženevě v roce 2004 a v nabídce japonské automobilky doplní luxusní crossover Murano. Qashqai ušil Nissan na míru všem klientům, kteří chtějí luxusní crossover, ale Murano se jim zdá zbytečně velké a drahé.

Design vozu pochází z dílny studia Nissan Design Europe (NDE), které se od svého přesunutí do Londýna v roce 2003 konečně dočkalo sériového modelu. Karoserie má a také působí agresivním dojmem, přední části dominuje výrazná mřížka chladiče s velkým znakem Nissanu a rozměrnými světlomety, zadní část nezapře příbuznost s Muranem s tím rozdílem, že jsou do víka kufru zasazeny podélné světlomety.

Interiér navazuje na exteriér čistými a zároveň dynamickými tvary. Designéři navrhli palubní desku, středovou konzolu a tunel tak, aby jednoznačně oddělovala prostor vyhrazený řidiči spolujezdci. Nissan slibuje navzdory nikterak omračujícím vnějším rozměrům velký vnitřní prostor. Model Qashqai měří na délku 4310 mm, na šířku 1780 mm, na výšku 1610 mm a má rozvor 2630 mm.

Motorová paleta se bude zpočátku sestávat ze dvou zážehových a dvou vznětových motorů s objemy 1.6 – 2.0 litry. Milovníci benzínu dostanou na výběr mezi šestnáctistovkou s výkonem 85 kW a dvoulitrem s výkonem 102 kW. Naftové jednotky zastoupí 1.5 s výkonem 77 kW a točivým momentem 240 Nm a dvoulitr s výkonem 110 kW a točivým momentem 320 Nm.

Jednotky bude možné spojit s pěti či šestistupňovou manuální převodovkou, novým šestistupňovým automatem nebo převodovkou CVT s plynule měnitelným převodem. Jak se zážehovým, tak vznětovým dvoulitrem zákazník automaticky dostane Nissanův pohon všech kol ALL-MODE 4x4. Nissan počítá s prodejem asi 100 000 kusů modelu Qashqai ročně napříč Evropou.

Více než 80 procent z tohoto množství mají tvořit zákazníci, kteří si koupí automobil značky Nissan poprvé. Tito klienti přesednou do crossoveru Qashqai z prémiových vozů C-segmentu nebo kompaktních SUV. Krátké video s Nissanem Qashqai v hlavní roli si můžete prohlédnout v našem starším článku.

Libor Zezulka
Diskuze (67)
6. 9. 2006 23:25
Re: Jiny vesmir
:-) :yes: :yes: Perfektní postřehy... ;-) :yes:
6. 9. 2006 23:24
Re: KVAŠKA
;-)
6. 9. 2006 22:25
Re: Muj nazor
Jo... je to težký... jestli ty nejsi moc náročnej?
6. 9. 2006 21:54
KVAŠKA
No... tak já pomalu nestíhám... koukám, ža na auta začínám mít úplně jiné požadavky, než-li někteří výrobci na vkus šoférů... je to zvláštní... před dvaceti léty nebylo na světě snad jediný auto, který bych nechtěl... dnes by mě museli na mnoho aut přemlouvat... a na některá bych byl i nepřemluvitelný.
6. 9. 2006 21:48
Re: Muj nazor
Oldo... přání sice bývá často otcem myšlénky, ale... hele... ta Praha... vem Cayenne v Turbu... rozměrově to je podobný a budeš moct u svatýho Václava při roštování střílet kostky rovnou až na Můstek... Co? >:D :yes: P.S. Co ta osma... kope?