Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Qashqai v Praze

Ladislav Čermák
Diskuze (84)
Zcela nový Nissan Qashqai se ukázal na několik chvil i v Praze a my jsme byli při tom

Vlastně se ani moc neliší od větších SUV, tedy aspoň na první pohled ne. Ovšem až mezi malými osobáky vidíme, že s dvoutunovými teréňáky sice sdílí proporce, ovšem už nikoli velikost. Nissan Qashqai působí jako 80% SUV, ovšem svými rozměry 4315 x 1783 x 1606 a rozvorem 2630 mm docela pěkně zapadá mezi masové hatchbacky C-segmentu, i když je poněkud převyšuje. Proti např. Roomsteru je sice cca o 10 cm širší i delší, ovšem výška se liší o jediný milimetr. Nemusíte se už tedy bát, že se nevejdete do stísněných podzemních garáží v obchodních centrech.

Jeden předsériový exemplář v cihlově červené metalíze jsme si prohlédli pěkně zblízka a v pohybu. Překvapivě funkční a pohledný je design - ač křivky nejsou tak exotické, jako samotný název, a proti stejnojmennému konceptu z Ženevy 2004 se bohužel značně umravnil - v reálu funguje a po delším zahledění vyvolává zalíbení. Nové Nissany se zkrátka vyznačují nadčasově hezkými tvary a Qashqai není výjimkou. Kombinuje totiž relativně konvenční tvary malého crossoveru s nápadnými detaily, např. tvarováním všech světlometů.

Základní šestnáctistovka se i přes zdánlivě malý zdvihový objem jeví být optimální motorizací, hlavně díky překvapivě nízké pohotovostní hmotnosti 1372 kg a pohonu pouze přední nápravy. Ostatně 85 kW je dostatečně výmluvných. Náročnější budou moci zvolit zážehový (102 kW) nebo vznětový (110 kW) dvoulitr, těšit se můžeme i na patnáctistovku dCi (77 kW). Oba dvoulitry mají pohon všech kol All Mode 4x4, na výběr bude mezi pěti- a šestistupňovými mechanickými, šestistupňovými automatickými a bezestupňovými CVT převodovkami. Ceny ani specifikace dosud stanoveny nejsou.

Děkujeme Centru Chodov za poskytnutí prostor k fotografování.

Ladislav Čermák
Diskuze (84)
12. 1. 2007 07:39
Re: Nissan , ach ten Nissan
Mas nejaky link?
12. 1. 2007 07:37
Re: Nissan = Renault ??
Japonci svojim zamestnanim ziju, pre svoju robotu by dali zivot. Maju riadne pracovne tempo a nic nenechaju na nahodu. Kym pustia nieco do sveta, najprv to nejaky cas skusaju na domacich zakaznikoch. Francuzi su lemry. Maju cas, pracovne tempo je niekedy priam zufale. Aj modelovu obmenu robia v pomerne velkych intervaloch. Vegetaci, vsetko im je jedno a ked sa im nedari vyrobit nejaku suciastku podla vykresu, tak najcastejsie upravia rozmer alebo toleranciu na vykrese, ved "ono to bude fungovat aj tak". Aj ked sa mi Renaulty pacia, taky sarm a eleganciu mnohe ine auta nemaju, musim uznat, ze kvalitou nikdy nebudu tam kde Japonci.
Avatar - Ricardo
11. 1. 2007 21:38
Re: Jak se to čte?
mělo to být [odkaz]ďarština
Avatar - Ricardo
11. 1. 2007 21:13
Re: Jak se to čte?
Köszönöm, když už :-) Pro začátečníky doporučuji [odkaz]%C4%8Far%C5%A… ;-)
Avatar - Ricardo
11. 1. 2007 21:07
Re: Jak se to čte?
Jen jednou. To je škoda, mohla mě patřit půlka diskuse >:D