Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan v Paříži 2006

Ondřej Šuch
Diskuze (2)
Qashqai, inspirovaný konceptem stejného jména, který byl předveden na Autosalonu v Ženevě v roce 2004, je novým autem Nissanu pro Evropu. Vůz se začne prodávat v únoru roku 2007.

Je určen pro ty zájemce o koupi auta, kteří si přejí dynamičtější design, než jaký se obvykle nabízí v tradičním segmentu C, ale nijak je nepřitahují velká, agresivně vyhlížející kompaktní SUV. Nissan na pařížském autosalonu představí nový kompaktní crossover s názvem Qashqai. Novinka vzešla ze stejnojmenné studie představené na autosalonu v Ženevě v roce 2004 a v nabídce japonské automobilky doplní luxusní crossover Murano. Qashqai ušil Nissan na míru všem klientům, kteří chtějí luxusní crossover, ale Murano se jim zdá zbytečně velké a drahé.

Design vozu pochází z dílny studia Nissan Design Europe (NDE), které se od svého přesunutí do Londýna v roce 2003 konečně dočkalo sériového modelu. Karoserie má a také působí agresivním dojmem, přední části dominuje výrazná mřížka chladiče s velkým znakem Nissanu a rozměrnými světlomety, zadní část nezapře příbuznost s Muranem s tím rozdílem, že jsou do víka kufru zasazeny podélné světlomety.

Interiér navazuje na exteriér čistými a zároveň dynamickými tvary. Designéři navrhli palubní desku, středovou konzolu a tunel tak, aby jednoznačně oddělovala prostor vyhrazený řidiči spolujezdci. Nissan slibuje navzdory nikterak omračujícím vnějším rozměrům velký vnitřní prostor. Model Qashqai měří na délku 4310 mm, na šířku 1780 mm, na výšku 1610 mm a má rozvor 2630 mm.

Motorová paleta se bude zpočátku sestávat ze dvou zážehových a dvou vznětových motorů s objemy 1.6 – 2.0 litry. Milovníci benzínu dostanou na výběr mezi šestnáctistovkou s výkonem 85 kW a dvoulitrem s výkonem 102 kW. Naftové jednotky zastoupí 1.5 s výkonem 77 kW a točivým momentem 240 Nm a dvoulitr s výkonem 110 kW a točivým momentem 320 Nm.

Jednotky bude možné spojit s pěti či šestistupňovou manuální převodovkou, novým šestistupňovým automatem nebo převodovkou CVT s plynule měnitelným převodem. Jak se zážehovým, tak vznětovým dvoulitrem zákazník automaticky dostane Nissanův pohon všech kol ALL-MODE 4x4. Nissan počítá s prodejem asi 100 000 kusů modelu Qashqai ročně napříč Evropou.

Více než 80 procent z tohoto množství mají tvořit zákazníci, kteří si koupí automobil značky Nissan poprvé. Tito klienti přesednou do crossoveru Qashqai z prémiových vozů C-segmentu nebo kompaktních SUV.


Ondřej Šuch
Diskuze (2)