Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan zahájil v britském Sunderlandu výstavbu závodu na výrobu akumulátorů pro Leaf

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Nissan se, jako největší výrobce automobilů ve Velké Británii, po krizovém období minulých dvou let dostává zpět do fáze růstu. K výrobě modelů Qashqai, Qashqai+2, Note a Micra přibude letos v létě Juke, v roce 2013 odstartuje výroba elektromobilu Leaf.

V Sunderlandu se již nyní připravují na výrobu elektromobilů. Tento týden byla slavnostně zahájena stavba továrny za 210 milionů liber (6,2 miliardy Kč), ve které budou od počátku roku 2012 vyráběny lithiové akumulátory pro elektromobily aliance Renault-Nissan. Ročně by v Británii mělo vznikat 60 tisíc akumulátorových sad. Práci přímo v závodě najde 200 nových zaměstnanců, dalších 600 pracovních míst bude vytvořeno u dodavatelů.

Druhý závod na výrobu akumulátorů bude umístěn do Cacia v Portugalsku, potvrzena je také výroba akumulátorů v závodě Renaultu ve Flins, ve Francii.

Přímo v Sunderlandu se dnes vyrábějí modely Qashqai, Qashqai+2, Note a Micra, od srpna 2010 bude zahájena výroba nového Nissanu Juke a v roce 2013 začne evropská produkce elektromobilu Leaf.

Prvním závodem Nissanu, který bude vyrábět Leaf je středisko Oppama v Japonsku, které letos začne zásobovat vybrané exportní trhy ve Evropě. Británie se dočká Leafu z kraje roku 2011. Na konci roku 2012 má být spuštěna výroba ve Smyrně v USA, který bude zásobovat severoamerické trhy.

Sunderland patří mezi závody Nissanu od roku 1984, výroba zde byla zahájena v roce 1986. Loni zde bylo vyrobeno 338 tisíc automobilů. Aktuálně zde pracuje 4.200 zaměstnanců.

Ondřej Láník
Diskuze (0)