Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nizozemskému Spykeru se přiblížila investice z Ruska, má zajistit životaschopnost Saabu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Švédský dluhový úřad prozkoumal žádost, aby Antonov směl převzít 29,9 procenta Spykeru za 30 milionů eur.

Nizozemská společnost Spyker Cars, která kontroluje problémovou automobilku Saab, se přiblížila k dohodě o investici od ruského podnikatele Vladimira Antonova. Švédský národní dluhový úřad podnikateli schválil jeho žádost, aby se mohl stát akcionářem společnosti.

Znamená to, že Spyker překonal jednu z několika překážek ve snaze řešit krizi likvidity, kvůli které musel Saab na západě Švédska přerušit výrobu. Investici ruského podnikatele ale musí také schválit švédská vláda, Evropská investiční banka a předchozí vlastník Saabu, americký koncern General Motors.

GM ve zprávě oznámil, že má se Saabem o Antonovově investici předběžnou dohodu. Tento plán ale potřebuje ještě určité konkrétní kroky, které Saab ještě neudělal. GM je nijak neupřesnil.

Antonov byl nucen ze Spykeru odejít kvůli zprávám podezírajícím ho z praní špinavých peněz. Tato obvinění popřel a nikdy nebyl obviněn. Spyker se pokouší získat Antonova zpátky do společnosti, protože potřebuje finance na chod Saabu.

Antonov uvedl, že je připraven investovat do společnosti 50 milionů eur. Švédský dluhový úřad dnes dodal, že prozkoumal žádost, aby Antonov směl převzít 29,9 procenta Spykeru za 30 milionů eur. "Během šetření, které jsme provedli, jsme nenašli nic, co by nám dalo příčinu odmítnout ho," citovala úřad agentura AP.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - jersey.se
30. 4. 2011 08:17
Zajímavé
Tak Antonov v automobilovém průmyslu nikdy nevydělal ani kopějku, naopak, celou dobu nedělal nic jiného než že v něm utápěl miliardy euronů, ale nikdy nepral špinavé (nazvěme to pravým jménem - ty peníze jsou krvavé) peníze. Tomu snad nemůže věřit ani největší fanatik (zdravím saabinfo.net)! Myslím že mě nikdo nemůže obvinit z nedostatku nadšení pro Saab, ale tato automobilka na přístrojích přežívá už moc dlouho, prosím umožňěte jí důstojný odchod bez komunistického subvencování státem které je EU nyní tak oblíbené i bez injekcí peněz potřísněných utrpením lidí!