Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nošovice: místo automobilky Hyundai jen zelí?

Ondřej Láník
Diskuze (191)
Moravskoslezský kraj končí s přípravou nošovické průmyslové zóny především kvůli nevstřícnému postoji zemědělského družstva. Spustily se mechanismy odstupu od smluv o prodeji pozemků a domů v Nošovicích. Hyundaii bude asi nabídnut Mošnov.

Moravskoslezský kraj končí s přípravou nošovické průmyslové zóny především kvůli nevstřícnému postoji zemědělského družstva. Spustily se mechanismy odstupu od smluv o prodeji pozemků a domů v Nošovicích. Kraj vyčerpal prakticky všechny zákonné možnosti, jak vykoupit pozemky - zásadně proti je stále cca 5% vlastníků.

Území Moravskoslezského kraje nikdy ve své více než dvousetleté průmyslové historii nestálo před tak zlomovou příležitostí, jaká se objevila v letošním roce v souvislosti se záměrem korejské společnosti Hyundai Motor Company vybudovat na území České republiky svůj první evropský závod na výrobu osobních automobilů.

Společnost Hyundai začala zvažovat svůj úmysl postavit v České republice automobilku zhruba před třemi lety; v souvislosti s výstavbou sesterského závodu KIA Motors v Žilině se přitom prioritně zajímala o vhodné pozemky na území našeho kraje. Vládní agenturou CzechInvest jí byly nabídnuty lokality Nošovice, Mošnov a Holešov ve Zlínském kraji.

Po téměř třech letech vyhodnocování všech parametrů a podmínek oficiálně společnost Hyundai oznámila svůj záměr dne 30. září 2005 za současné platnosti dvou podmínek: zajištění sceleného pozemku o rozloze cca 270 ha a poskytnutí adekvátních investičních pobídek vládou České republiky. S ohledem na vzdálenost ze Žiliny, se kterou má nový závod sdílet část výroby, dávala a dává firma Hyundai přednost pozemku v Nošovicích, který je k Žilině o dvacet kilometrů blíže než Mošnov. Není to tedy kraj, kdo tuto lokalitu zvolil – vybrala si ji z nabídky společnost Hyundai Motor Company.

Na základě vládního usnesení, kterým byly ze státního rozpočtu vyhrazeny prostředky na výkup pozemků, byl Moravskoslezský kraj pověřen výkupem a scelením území. Společnost Hyundai svůj záměr skutečně zveřejnila až na konci září a tak na realizaci výkupu zbylo něco málo přes dva měsíce.

Během této doby oslovil kraj nejen vlastníky pozemků, ale také obyvatele vykupovaných území a sídel kolem nich. Do všech domácností v obcích Nošovice a Nižní Lhoty, na jejichž katastru by měl závod stát, byly doručeny informační brožury, zastupitelstvo kraje schválilo vyplacení částky 100.000 korun všem domácnostem v uvedených obcích jako kompenzaci zhoršených životních podmínek po dobu výstavby. Zemědělskému družstvu vlastníků v Nošovicích nabídl kraj osm alternativních pozemků, za které by stávajícím vlastníkům vyplatil kompenzace ve výši sedmdesát milionů korun, a přiměřenou finanční náhradu ZDV Nošovice za ušlý zisk a zvýšené náklady při obhospodařování vzdálenějšího pozemku.

Pozemky nechce prodat celkem pět subjektů. Zemědělci ze ZDV Nošovice požadují za vykoupené pozemky kompenzaci 147 miliónů korun a pronájem náhradních pozemků na 15 let bez výpovědní lhůty. Poslední nabídka kraje činila 60 miliónů korun a pronájem náhradní pozemků s roční výpovědní lhůtou. Další čtyři vlastníci nechtějí půdu opustit údajně proto, že k ní mají "citovou vazbu".

Vedení kraje od počátku odmítalo tzv. vyvlastnění a jednoznačně upřednostňovalo dohodu. Moravskoslezský kraj dospěl na konec svých reálných možností a zákonem daných prostředků, jak vykoupit a scelit pozemek v průmyslové zóně Nošovice. Z tohoto důvodu byl na pokyn hejtmana zahájen proces útlumu přípravných prací kraje a krajského úřadu v zóně Nošovice.

Pokud do pátku 16. prosince 2005 nebude mít kraj k dispozici kladná stanoviska všech vlastníků nemovitostí v nošovické zóně, budou veškeré dosud uzavřené smlouvy vypovězeny a zóna Nošovice přestane být předmětem zájmu kraje i společnosti Hyundai Motor Company. Skončí tím také veškeré přísliby zlepšení infrastruktury v místě.

Moravskoslezský kraj společně se Statutárním městem Ostravou po celou dobu pracují souběžně se zónou v Nošovicích i na vykoupení a scelení pozemků v Mošnově; nyní tedy napřou veškeré své síly a možnosti, aby v průběhu několika málo dní, které ještě zbývají do konečného rozhodnutí společnosti Hyundai Motor Company, byla zóna v Mošnově připravena.

Definitivní rozhodnutí o výstavbě nové továrny by měl korejský koncern oznámit do konce roku.

Ondřej Láník
Diskuze (191)
13. 12. 2005 22:02
Re: Aspoň budou mít místní chytrolíni možnost jezdit za prac
Pozdravuj v Mauzoleu... Vladimíre... že tys jim utek´. ;-) P.S. To neřeš, kam kdo pojede za prací. Na peci se snad už dřevěný figurky nedělaj. Lidi půjdou (měli by) jít tam, kde práce je... ale to je práce, jít za prací... lepší brát dávky na ÚP, tlumící pocit, že zas takovej král ulice asi nebudu, když žebrám u státu...
13. 12. 2005 20:33
Re: ZATÍM JSI TO
:-) :yes:
13. 12. 2005 20:33
Re: HLÍDEJ SI KOPYTA
Určitě. Každej občas na takovýho narazíme.
13. 12. 2005 19:18
Re: HLÍDEJ SI KOPYTA
:-) Jestli už hlídáš >:D tak zatím zbytečně ;-) :yes:
13. 12. 2005 19:17
Re: HLÍDEJ SI KOPYTA
To je vždy problém. Ale pochop, teď musíme pochopit, že on nemusí chtít prodat. Jednoduché rozhodnutí. A přirozené u vlastnictví...