Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nošovické automobilce Hyundai se poprvé propadl zisk

Vitek
Diskuze (36)
Ze severomoravské fabriky Hyundai poletí do mateřské Jižní Koreje dividenda více než devět miliard. Zisk je však výrazně tenčí než o rok dřív.

Výroba i tržby rostou, čisté výdělky se ale výrazně ztenčily. Takovýto obrázek skýtají výsledky tuzemské továrny automobilky Hyundai z Nošovic. V čistém firma loni vydělala 5,5 miliardy korun. Meziročně se zisk scvrkl o jedenašedesát procent, vyplývá z nové výroční zprávy firmy. Je to první pokles od ostrého startu výroby v roce 2008.

Tržby jediného výrobního závodu Hyundai v Evropské unii jsou naopak rekordní. Vyšplhaly se na 126 miliard korun. Podnik roste rovněž v objemu produkce. Z nošovických linek loni sjelo přes 342 tisíc vozů. Meziročně to byl nárůst o jedenáct procent. Roční výrobní kapacita fabriky je 350 tisíc automobilů. V podniku pracuje přes 3300 lidí.

„Zisk poklesl zejména kvůli celkové ekonomické situaci ve světě, protože jsme museli vynaložit vyšší náklady na dosažení našich prodejů. Dále náš zisk negativně ovlivnil vývoj rublu, kdy Rusko je jedním z našich velkých odběratelů,“ řekl pro E15.cz mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Celý loňský zisk a k tomu ještě nerozdělený výdělek z minulých let si letos korejská matka nechala vyplatit. Celkem si tak přijde na 9,4 miliardy korun.

Auta putují ze severní Moravy do osmapadesáti zemí. Většinou jsou to evropské trhy, prodávají se ovšem také v Austrálii, Jihoafrické republice nebo v Mexiku. “V roce 2015 do portfolia exportních destinací přibylo šest zemí Blízkého východu,” uvedl generální ředitel automobilky Dongwoo Choi.

Tuzemská odnož Hyundai loni výrazně zvýšila zadlužení u bank. Dluh firmy vyskočil meziročně o více než šedesát procent na 8,9 miliardy korun. Současně ale firma minulý rok splatila emisi dluhopisů ve výši půl miliardy amerických dolarů, které před šesti lety prodala přes burzu v Singapuru.

Autor: Daniel Novák, E15

Vitek
Diskuze (36)
12. 6. 2016 12:57
Re: Zisky klesají?
Facebook mě nenapadl, ale podívám se tam.
12. 6. 2016 11:44
Re: Zisky klesají?
Jo, máš pravdu a zase jsme na začátku, že je to o penězích.

Tím, že jsi ho koupil nové se dosti liší řešení a prodej v áčkách se ti nevyplatí, rozumím.

Taky té averzi se nedivím.

Ještě jeden dotaz, zkoušel ses obrátit na jejich Facebook a bombardovat je tam? Kia a Toyota díky tomu na jedné diskuzi zařídila opravu aut, které měly taky dlouhotrvající poruchu a servis se k tomu neměl. U Toyoty se jednalo o rezavý výfuk se mi zdá.
12. 6. 2016 09:56
Re: Zisky klesají?
... to je právě to, nakonec nikdy nic nešlo k soudu. A já zkušenosti se soudy mám. I když vyhraju, protistrana se odvolá, další jednání u soudu za půl roku. Soud vyšší instance nařídí prošetřit to či ono, pokračování za půl roku. Vyhraju, protistrana se odvolá....A tak pořád dokola. Přestože vyhrávám, tak nakonec musím prohrát, a náklady na spor jsou vysoké (teď jsem nepsal o autu). A pokud bych prohrál pětiletý spor, tak bych musel prodat dům, abych to zaplatil. A s tím oni počítají, že nikdo se nebude soudit s jednou z největších firem na světě. Teď se vrátím k mé opravě. Tak jsem tam kecal s tím hlavním servisním technikem H a říkám mu - tak to si mám koupit mopeda? Jó, to uděláte dobře. S autama jme v pasti. A tak mám Hyundai již osm let, cpu do toho peníze a jezdím. A nebo je zde varianta dát to do třech áček. Ale jsou ochotni dát tak málo, že se nevyplatí to prodat. Tak to jsou moje zkušenosti s H. Dal jsem za tu i30 i s dalšími doplňky 416tis. A mám schmeyd. Doufám že se nedivíš, že Hyundai nemohu přijít na jméno. A nevědomí motoristi, co mají H mně dávají mínuska. Ale kdyby se jim stalo to co mě, tak by to viděli jinak. Zdar.
12. 6. 2016 09:04
Re: Zisky klesají?
Hele, fakt to neber špatně, ale pokud prostě nechceš tomu vynaložit jisté úsilí a peníze, tak v dnešní době opravdu nic neuděláš. Pár takových sporů (né s autem, ale realitkami, obchody, restauracemi atd) jsem vedl. Nakonec stejně nikdy nic nešlo až k soudu a i tak se hluboce omlouvali a platili odškodné.

Svého času jsem dělal v komunikaci s klienty a ti uřvaní jsou nejjednodušší k řešení. Z 99% jen řvou, ale nic neudělají (rozuměj nepošlou to dál, jelikož neví kam). Proto bych řekl, že se v tomto trochu orientuju a jak jsem psal, z inspekce má každý strach (z jakékoliv).
12. 6. 2016 08:24
Re: Zisky klesají?
Ano jsem blb, že jsem ti vůbec něco psal. Je vidět, že se vůbec neorientuješ.