Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová bariéra pro mosty si poradí i s nákladním autem (6x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Texas A&M Transportation Institute představil novou bariéru, která je určena pro využití na mostech a vedle klasických osobních automobilů udrží i pick-upy a nákladní vozidla.

V loňském roce Texas A&M Transportation Institute představil bariéru, jejímž cílem nebylo zvýšení bezpečnosti silničního provozu, ale ochrana objektů před teroristickými útoky za využití vozidel.

Nyní byla zveřejněna videa, na nichž je zachyceno testování bariér, které mají naopak přispět k záchraně lidských životů ve vozech, které do nich narazí. Tento nový typ bariér je určen především pro využití na mostech, protože jej neprorazí ani nákladní automobil, což znamená, že vozidla zůstanou na vozovce a nespadnou dolů.

Bariéra je primárně určena pro dlouhé mosty nad širokými vodními toky, jezery a zátokami, jako je například most přes jezero Pontchartain u New Orleans, který je s celkovou délkou 38,4 km údajně druhým nejdelším mostem na světě.

V současnosti jsou právě na tomto a jemu podobných mostech v Severní Americe používány zábrany s výškou 635 mm, ale nová bariéra je vysoká 1067 mm a údajně je schopná zastavit i vozidla, která se pohybují rychlostí okolo 100 km/h.

Podle Fox News má nyní Texas A&M Transportation Institute zjišťovat náklady na výměnu starších bariér za nový typ právě na mostě přes jezero Pontchartain u New Orleans.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)