Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Seatu Ibiza se blíží. Zatím se ještě schovává!

David Bureš
Diskuze (5)
Čtyři generace Seatu Ibiza mají na svém kontě od roku 1984 více než 5,4 milionu vyrobených kusů. Nyní se na odhalení chystá už pátá generace tohoto malého vozu.

Automobilka Seat se chystá na důležitou premiéru. Již toto úterý odhalí ve španělské Barceloně novou generaci malého modelu Ibiza, svého aktuálně druhého nejprodávanějšího vozu. Výrobce už na prezentaci páté generace Ibizy začíná lákat. Veřejnost auto poprvé uvidí na březnovém ženevském autosalonu.

Seat už se pochlubil krátkým videem, v němž ukazuje převoz novinky na střechu barcelonského obchodního centra Las Arenas, kde se vůz bude prezentovat. Automobil však zatím zůstává pečlivě ukryt pod vrstvou kamufláže, a tak z jeho tvarů zatím není nic patrné.

Z designérského hlediska však nová Ibiza bude evolucí Atecy a Leonu. „Všechny automobily, které uvedeme na trh do roku 2020, využijí stylistické prvky studie 20V20, která je evolucí Leonu,“ říká o budoucích designérských plánech Seatu jeho ředitel designu Alejandro Mesonero-Romanos. O samotné Ibize pak tvrdí, že se v nové generaci hodně změní. „Bude to výrazný krok z hlediska designu, protože si to trh žádá. Linie se změní, charakter ale zůstane stejný,“ prohlašuje španělský designér.

Technickým základem se stane modulární platforma MQB, přičemž Ibiza bude vůbec prvním malým hatchbackem koncernu VW Group, který ji použije. To naznačuje, že se na novou ibizu klade velký důraz, tuto architekturu dokonce dostane před novým Volkswagenem Polo, který bude rovněž představen ještě v letošním roce. Z hlediska velikosti vůz naroste k hranici 4,1 metru, přičemž pod kapotou můžeme očekávat známé tříválce a čtyřválce, které by mohl doplnit nový motor 1.5 TSI.

Vedle pětidveřového hatchbacku se i nadále počítá s kombíkem. Naopak třídveřová verze už nevznikne, Seat zkrátka následuje trend a kvůli nízkým prodejům se jí zbaví. Milovníci Ibizy Cupra se však bát nemusí, malý hot hatch určitě dorazí i v nové generaci.

Pátá generace Ibizy je jednou ze tří důležitých novinek Seatu pro letošní rok. Do prodeje se letos dostane modernizovaná verze Leonu, nejprodávanějšího modelu této španělské značky. Na odhalení čeká i zcela nový zástupce nabídky Seatu, malé SUV nazvané Arona, které podle dostupných zpráv bude mít hodně společného právě s Ibizou V.

David Bureš
Diskuze (5)
31. 1. 2017 08:09
Panebože...
...ať zase nezmrvi interiér.

Edit 8:58: Nezmrvili ho [odkaz] :yes:
Avatar - pumpkin
30. 1. 2017 15:33
Bez obáv
Som presvedčený, že pod vedením Romanosa to ani nemôže vyzerať inak ako dobre. Držím palce. :yes:
Snáď ten dizajn identický s Hyundai i20 ešte stihli zmeniť. >:-[]
[odkaz]
Avatar - Jaros71
30. 1. 2017 14:02
Re: Takhle
Ibiza ve stylu Leonu či Ateca...to bude pecka.
Prodeje půjdou nahoru..jsem na ni zvědavý.
Avatar - rokyta.p
30. 1. 2017 13:33
Re: Takhle
pod plachetkou osoba >:D ....a tak Leon je hezkej, tak to by mohlo být taky :-! :yes:
Avatar - Uživatel_5340709
30. 1. 2017 13:30
Takhle
pod plachtou je krááásná! :-) :-) :-)