Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová motorka od BMW: pro vášnivé cestovatele

Tomáš Votruba
Diskuze (0)
Nový přírůstek v rodině dvoukolových BMW je určen pro cestovatele, jež při jízdě na motorce vyžadují maximální komfort a pohodlí.

Nový přírůstek v rodině dvoukolových BMW je určen pro cestovatele, jež při jízdě na motorce vyžadují maximální komfort a pohodlí. V sedle tohoto stroje klidně objedete celou Evropu, můžete u toho poslouchat vaši oblíbenou muziku, orientovat se podle navigačního přístroje, užívat si vyhřívaného sedla či tempomatu.

Letos už třetí novinka

Výrobce z Mnichova je letos velmi aktivní, vedle samozřejmých novinek na čtyřech kolech uvedl i zajímavé modely pro příznivce jedné stopy. Letos v září probíhal mezinárodní veletrh INTERMOT 2004, kde by každý očekával, že domácí výrobce jako je BMW vytasí všechna esa z rukávu pro další sezónu. Nestalo se tak, něco málo si nechal i na později. Tento rok se BMW zaměřil na velkoobjemové stroje, už v létě uvedl sportovní model K 1200 S, v Mnichově se k němu ještě přidal odvozený naháč K 1200 R.

Před několika dny přišla tisková zpráva ohledně další novinky, kterou je následovník ryze cestovatelské motorky R 1150 RT. Co si pod tím představit? Sedmičkového bavoráka na dvou kolech? Možná, každopádně nový R 1200 RT vás doveze, kam budete chtít, podmínkou je ovšem zůstat na kvalitní silnici. Ideální se zdá být prostředí evropských dálnic, po kterých můžete s tímto bavorákem lítat téměř neomezeně. Asistovat vám u toho může klidně i CD přehrávač nebo navigační systém. Ale to bychom předbíhali.

Silnější a rychlejší

Je jasné, že motocykl byl vylepšen ve všech směrech. Nabízí větší výkon při nižší hmotnosti, což výrazným způsobem ovlivnilo jízdní vlastnosti. Neméně důležitá je i ochrana před nepřízní počasí, která je rovněž lepší. Začněme tedy u motoru, dvouválcový boxer o objemu 1170 cm3 nyní produkuje 81 kW/110 koní při 7 500 otáčkách a 115 Nm točivého momentu/6 000 ot.

Motor je spjat novou šestistupňovou převodovkou, která váží pouze 13 kg a podle slov výrobce nabídne extra krátkou šestku pro zajištění potřebné dynamiky i ve vysokých rychlostech. To, že je zpřevodování optimální, dokazuje kromě jiného i hodnota akcelerace z 0 – 100 km/h, kterou tento bavorák zvládne za 3,6 sekundy. To vše při průměrné spotřebě 4,8 litru/100 km, předchůdce spotřeboval o 0,6 litru benzínu více. Kapacita nádrže je 27 litrů.

Podvozek a kouzelné tlačítko

Novinkou, která nemá u motocyklů obdoby, je elektronické nastavení podvozku ESA (Electronic Suspension Adjustment), tento systém jsme mohli spatřit už v létě na K 1200 S . Pouhým zmáčknutím tlačítka nastavíte tuhost tlumení – jde to za jízdy i při stání s běžícím motorem. Přední kolo je odpruženo systémem Telever. Zadní kolo je pak zavěšeno na jednoramenném systému Paralever.

Podmínkou bezpečného zastavení jsou kvalitní brzdy, BMW to řeší po svém, a to velmi rafinovaně – ABS postavené na částečně integrálním systému – funguje to tak, že páčkou ruční brzdy ovládáte přední i zadní brzdy, nožní pákou pak používáte pouze brzdu zadní. Průměr předních brzdových kotoučů je 320 mm, zadní se chlubí průměrem 265 mm.

Komfort pro náročné

Dostatečně tuhý a hlavně odlehčený rám způsobil snížení hmotnosti na těžko uvěřitelných 229 kilogramů (suchá hmotnost, bez kufrů). Sníženo bylo i těžiště, co zaručuje lepší ovladatelnost ve městě. O komfort při jízdě se stará výškově nastavitelný štítek, o vaše cennosti větší kufry a před zloději je motorka standardně chráněna elektronickým imobilizérem.

Na přání potom můžete mít vyhřívané sedadlo a rukojeti, rádio s CD přehrávačem, palubní počítač, tempovat, již zmíněný elektronický podvozek ESA nebo navigační systém. Nový model K 1200 RT se začne nabízet v únoru a cena by měla začínat v přepočtu na částce 470 000 Kč.


reklamní sdělení:

… více o automobilech BMW se dozvíte na www.renocar.cz. Konkrétní ceny, technické specifikace, doplňkovou výbavu a zajímavou nabídku skladových vozů najdete na stránkách smluvního partnera BMW AG fa. RENOCAR BMW.

Tomáš Votruba
Diskuze (0)