Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Octavia Combi na Auto.cz: neoficiální premiéra

Ondřej Láník
Diskuze (63)
Už jen pár týdnů bude trvat nejistota ohledně tvarů nové Octavie Combi. Právě probíhající okurkovou sezónu bychom chtěli oživit špionážními fotografiemi, které nám poskytl partnerský server www.4men.cz.

Už jen pár týdnů bude trvat nejistota ohledně tvarů nové Octavie Combi. Předpokládáme, že první oficiální fotografii zveřejní automobilka ještě před pařížskou premiérou, ale právě probíhající okurkovou sezónu bychom chtěli oživit špionážními fotografiemi, které nám poskytl partnerský server www.4men.cz.

Po krátkém designérském cvičení z dubna 2004, kdy jsme představili několik možných podob nové Octavie Combi, je tu nyní částečně maskované, ale skutečné kombi odvozené od nové Octavie. Automobilka se snažila zamaskovat novinku ve stylu kombi odvozeného od Mercedesu třídy C, k čemuž ji asi přivedla jistá podobnost třetího bočního okna resp. zpracování posledního sloupku karosérie.

Jak jsme psali již dříve, výrazným prvkem nového kombi budou koncová světla. Jejich tvar zakončuje výrazně členitý profil boků vozu v zadní části. V našich dubnových skicách jsme vycházeli z koncových světel nové Octavie, ale již nyní je vidět, že sériová podoba má světla obdobného designu, která jsou vyšší a užší. To umožnilo zvětšit vstupní otvor do zavazadlového prostoru. Ten bude pravděpodobně rekordmanem nejen ve třídě Octavie, ale možná také mezi všemi vyráběnými kombi. Odhadujeme, že základní objem zavazadelníku se přiblíží k hranici 600 litrů. Zůstane-li délka Octavie Combi nezměněna proti sedanu (4572 mm), bude nové kombi pořádný kus auta. Hmota přidaná sedanu asi zvýší pohotovostní hmotnost řádově o desítky kilogramů, podstatnější však bude, jak si s „přilepením batohu na záď Octavie“ poradil tým designérů pod vedením Thomase Ingenlatha. Lze předpokládat, že těžce působící ("jednobarevná") záď bude opticky odlehčena černým plastovým dílem na nárazníku a tmavou ochrannou lištou o něco výše, tak jak tomu je u sedanu.

Jako aprílový žertík jsme zveřejnili skicy krátké Octavie Hatchback, o jejíž možné výrobě se později začalo v tisku spekulovat. Její realizace je zatím stále velmi nejistá.

Ondřej Láník
Diskuze (63)