Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Prius se představí 8. září

Jan Mička
Diskuze (11)
Nová Toyota Prius bude již čtvrtou generací. Podle očekávání výkonově posílí a bude efektivnější.

Současná generace Toyoty Prius se prodává od roku 2009 a nedlouho poté prodělala modernizaci. Za dveřmi už ale čeká zcela nové vydání, které se podle informací automobilky představí 8. září. Vůz si tedy s největší pravděpodobností budeme moci prohlédnout na blížícím se autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, mluvčí Ryo Sakai však nesdělil, kdy se dostane do prodeje.

Na internetu se už před časem objevily fotografie silně maskovaného předprodukčního Priusu, základní proporce karoserie s výklopným zadním víkem nicméně zůstanou zachovány. Vůz s kódovým označením 690A dostane kompletně přepracovaný interiér v čele se středovou obrazovkou multimediálního systému (podobnou má i současný Prius+) a na samém vrcholu přístrojové desky najdeme široký štít s rychloměrem, ukazatelem toku energií a dalšími nezbytnostmi. Řidiči však do zorného pole opět nezasáhne.

Nová generace hybridního hatchbacku využije platformu TNGA a stane se tak prvním modelem, který se opře do snahy o snížení celopodnikových nákladů na vývoj (až o 20 %). Neplatí to pouze o architektuře, ale také „univerzálních“ dílech a pohonných jednotkách. U tohoto vozu se opět bavíme o spojení zážehové osmnáctistovky a elektromotoru o celkovém výkonu okolo 110 kW. Zvýšením kapacity akumulátoru (současná Prius+ má lithium-iontový) se prodlouží dojezd čistě na elektřinu, a sníží celková spotřeba paliva. U současného provedení činí kombinovaný odběr 3,9 l/100 km, a u plug-in hybridní verze jenom 2,1 l/100 km.

Jan Mička
Diskuze (11)
Avatar - Dylan McKay
20. 8. 2015 18:12
Re: Budu mít svátek
Super! :-) :yes:
20. 8. 2015 17:52
Re: Budu mít svátek
... budiky asi nebudu u volantu, vid. [odkaz]
mam pocit, ze auto bude posobit "velmi moderne",
v kazdom pripade sa tesim, minimalne by sa mal zvysit pocet jazdeniek :-)
20. 8. 2015 15:54
Re: Těším se moc,
No občas fakt přemýšlím jestli na ty mé trasy ještě auto vůbec potřebuju. Pokud jsem v Brandýse, tak autem za týden ujedu cca 60km ....
20. 8. 2015 15:39
Re: Budu mít svátek
Taky jsem docela zvědav.
Myslím, že 4x4 bude (i kvůli plánům s RAV4).

Jen se dost děsím designu:) Toytoa je poslední dobou po téhle stránce příšerná.
20. 8. 2015 15:37
Re: Budu mít svátek
Lexus používá také Li-ion.
Ve spolehlivosti bych problém neviděl.

Spíš v zamíření produktu (prémie lepší baterky) a v politice.
Čína drží moc nad většinou dolů na drahé kovy a do budoucna tak její vliv ještě posílí hlavně v této oblasti. Je možné, že se Toyota chce vyhnout možným problémům, nebo už politicky narazila.