Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi A8 přijde za rok

Michal Fokt
Diskuze (1)
Studie Audi Avantissimo napověděla, že se chystá nová generace modelu A8, a my již víme kdy se představí.

Zbrusu nové BMW sedmičkové řady řady bude zcela určitě velice nebezpečným soupeřem stávajícímu, stále ještě poměrně novému Mercedesu-Benz třídy S, natož pak postarší vlajkové lodi značky Audi, typu A8. Toho si jsou v Ingolstadtu dobře vědomi, o čemž napovídá studie Avantissimo, představená ve Frankfurtu. Ta je předobrazem sériového modelu, i když ten bude pochopitelně mít karoserii sedan.

Nová A8 bude využívat, stejně jako ta současná, hliníkový prostorový rám ASF, karoserie však zcela pochopitelně opět o něco povyroste, stejně jako rozvor. Pokud jde o použitou techniku, zde jsou již informace přesnější – A8 bude standardně vybavena stálým pohonem všech kol Quattro a v této třídě již nezbytným elektronicky řízeným vzduchovým pérováním. Základní pohonnou jednotkou by se měl stát vidlicový šestiválec 3,0 l s přímým vstřikováním benzinu FSI, jenž by měl dosahovat výkonu kolem 180 kW. Také osmiválec 4.2 bude vybaven systémem FSI a jeho výkon bude činit 270 kW. Vrcholem nabídky bude, stejně jako nyní, dvanáctiválec s uspořádáním řad válců do W, jeho výkon však konstruktéři zvýší až na 330 kW. V nabídce bude též osmiválcový turbodiesel 3,3 l se systémem vstřikování common rail.

Z automobilky Audi unikly informace, že by se nová generace měla představit na autosalonu v Paříži, pokud ovšem marketingoví stratégové nepoužijí trik Opelu, a neuvolní první snímky až nedlouho po jeho skončení.

Michal Fokt
Diskuze (1)