Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové auto pro nového francouzského prezidenta. DS 7 Crossback se speciální výbavou

David Bureš
Diskuze (51)
Zatímco předchozí francouzský prezident François Hollande při své inauguraci usedl do model DS 5, jeho nástupce využil služeb nového SUV DS 7 Crossback.

Uplynulý víkend se v Paříži konala velká sláva, přičemž nemáme teď na mysli nějaký zápas letošního mistrovství světa v hokeji, nýbrž inauguraci nového prezidenta Francouzské republiky, Emmanuela Macrona. Oficiální převzetí moci přitom neznamenalo jen novou tvář v úřadu, ale takové nové reprezentační vozidlo prezidenta. A tím se stává teprve před dvěma měsíci představené SUV DS 7 Crossback.

DS 7 Crossback se světu poprvé představilo na letošním ženevském autosalonu, přičemž při inauguraci nového francouzského prezidenta se vůbec poprvé oficiálně ukázalo na veřejných silnicích. Emmanuel Macron je přitom vůbec první klient, který se s novinkou svezl. Oficiální zahájení prodeje je totiž naplánováno až na leden 2018.

Nejnovější zástupce luxusní divize Skupiny PSA byl přitom pro účely reprezentativního vozidla pro francouzského prezidenta řádně upraven. Automobil je lakován tmavě modrou, inkoustovou barvou, kterou doplňují personifikovaná 20palcová kola.

Tím nejzajímavějším prvkem je přitom na přání dodaná otevírací plátěná střecha, díky níž Macron mohl při slavnostním průjezdu Paříží kynout davům. Chybět nemůže ani obligátní držák pro francouzskou vlajkou. Komfortu zase pomáhal nový systém odpružení, tzv. DS Active Scan, které podobně jako systém Magic Body Control od Mercedesu pomocí kamery sleduje povrch před vozidlem a na základě dat upravuje nastavení podvozku.

Kdo inauguraci Macrona nestihl, bude si jeho nové SUV moci prohlédnout v unikátním showroomu DS World Paris, kde bude od tohoto úterý vystaven. Tento pařížský prodejce se nachází na ulici Rue François, nedaleko slavného bulváru Champs-Élysées.

Předáním nového SUV navazuje DS na dřívější tradici prezidentských aut. Nemluvíme tu přitom jen o modelu DS 5 předaném předchozímu francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi při jeho inauguraci v roce 2012, ale o mnohem delší zvyklosti. Už Charles de Gaulle využíval v šedesátých letech slavný Citroën DS, který dnešní luxusní divizi Skupiny PSA dal své jméno. Giscardu d’Estaingovi zase sloužil DS 23 Prestige. Také další francouzští prezidenti přitom využívali auta dnešní Skupiny PSA, Nicolas Sarkozy jel při své inauguraci Peugeotem 607 Paladine, později jezdil jako jeho předchůdce Jacques Chirac také Citroënem C6.

David Bureš
Diskuze (51)
17. 5. 2017 10:59
Re: hm
Samsung auta nedělá. Ta značka se jmenuje Ranault Samsung a patří pod Renault. Od Samsungu ji jen koupil. Auto, které se jmenuje Samsung si prostě nekoupíš. :-)
16. 5. 2017 21:48
Re: Vive La France,
Dinare zase neplácej, Francie třeba nevyrábí momentálně nějaké luxusní auta, ale aspoň vlastníci jsou Francouzi, koukej na PSA, Renault, který má podíl v Nissanu. Co mají Britové, tak možná Aston a nějaké malé značky. Vše v rukou zahraničních investorů.
Avatar - white label
16. 5. 2017 17:37
Re: Vive La France,
Ještě, že tu Škodovku nakonec nekoupili frantící, i aktuální Superb je mnohem vhodnějším presidentským autem, než tahle parodie na téma DéeS. ;-)
Avatar - Blue Sun
16. 5. 2017 15:43
Re: hm
Samsung samozřejmě dělá i auta. Fluence a Latitude byly vyráběny ve spolupráci se Samsungem, protože v něm má Renault taky podíl.
Avatar - Emel
16. 5. 2017 15:23
Re: Vive La France,
Ettore byl Ital, ale tehdejší Bugatti mám zapsanou jako FR. Pak byla znovuzrozena jako italská... a dnes je zpátky ve FR. U mě ale převládá přesně to jak to píšeš.