Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové jméno pro City-coupé: Smart ForTwo

Ondřej Láník
Diskuze (19)
Smart City-coupé bude od roku 2004 přejmenován na Smart Fortwo. Důvod je zřejmý: vytvoření logické struktury označování jednotlivých modelů značky.

S příchodem třetí řady Smartu nastaly problémy v názvosloví modelů značky, která patří do koncernu DaimlerChrysler. První Smart kdysi vystačil s označením MCC Smart (MCC=Micro Compact Car) a všichni věděli o co jde ("takové to malé co zaparkuje kdekoliv"). Pak přišel roadster a roadster-coupé, takže bylo již nutné se dohodnout, kterého Smarta vlastně chcete. Nejmenší "chytré" auto (překlad slova Smart) dostalo jméno City-coupé.

Automobil určený čtyřem cestujícím to má již v názvu. Třetí Smart, zřejmě aby byl hodný svého jména, přišel s chytrým a vtipným označením Forfour, což znamená "pro čtyři". Od roku 2004 bude originální označení adoptováno i menším City-coupé, které ponese nadále jen název Fortwo Coupé a Fortwo Cabrio.

Je to v automobilové branži ojedinělý případ, kdy se automobil jmenuje podle toho, kolik v něm může být přepravováno osob. Automobilku Smart k nákladnému přejmenování zavedené řady přivedla vřelá reakce zákazníků na jméno novinky Forfour, v němž je výborně zachycena promyšlená modelová strategie firmy.

Výrobce slibuje, že také další připravované Smarty dostanou jména obdobné konstrukce a zákazník si tak snadno spojí jméno nového auta s jeho velikostí a tvary. Právě to je u nově zavedené značky Smart, bez historie jednotlivých modelů, velmi důležité.

Dočkáme se Smartu Forone, Forthree, nebo Forseven ?

Ondřej Láník
Diskuze (19)