Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Jeep Cherokee: malý Commander

Nadim Eid
Diskuze (6)
Novinka, která se poprvé ukáže světu na autoshow v New Yorku (6.-15. dubna 2007), z větší části vychází z předchůdce stejného jména.

Řidiči, kteří nadmíru soucítí se svým vozem při jízdě po rozbitých okresních silnicích, mají dvě možnosti. Buď nechají svůj vůz v garáži a začnou chodit pěšky anebo si koupí nějaké to SUV, kterých je na trhu dostatečná nabídka. Ovšem koupě tohoto typu automobilu je v dnešní době spíše otázkou image nežli účelnosti. Těm, kteří chtějí jít s dobou, a k tomu ještě stylově, nabídne už letos na podzim koncern DaimlerChrysler zbrusu nový vůz kategorie SUV.

Jedná se o model Jeep Cherokee, který prošel zásadním faceliftem. Tento vůz má dlouhou historii. Vyráběl se od roku 1984 v Číně a v USA. V Číně se původní verze vyrábí doposud a v USA se v roce 2001 začal vyrábět nástupce tohoto kompaktního SUV, model Jeep Liberty (v Evropě Jeep Cherokee).

Novinka, která se poprvé ukáže světu na autoshow v New Yorku (6.-15. dubna 2007), z větší části vychází z předchůdce stejného jména. Od designu lehce připomínající zmenšenou verzi modelu Commander si automobilka slibuje, že přiláká mladé zákazníky a ty, kterým se zdál předchozí model (Cherokee/Liberty) příliš kulatý a nudný. Novinkou je taky shrnovací plátěná střecha, kterou lze celou odsunout nejen vzad, ale i vpřed.

Díky nově řešenému podvozku se vůz na silnici má chovat mnohem klidněji a komfortem jízdy prý nyní bude připomínat více osobní automobily. Přední náprava je řešena nezávislým zavěšením a ta zadní je nově víceprvková. Těm, kteří si rádi vyjedou mimo silnice, Jeep nabídne dva druhy pohonu čtyř kol. Klasiku v podobě systému Command-Trac a úplnou novinku Selec-Trac II.

Vůz bude pohánět stejný agregát jako v současném modelu. Šestiválec o objemu 3,7 l vyvine výkon 157 kW při 5200 ot/min a točivý moment 319 Nm při 4000 ot/min. Spotřeba není v této kategorii nijak výjimečná. Ve městě si motor řekne v průměru o 15,7 l/100km. Při cestování po okresních silnicích spotřeba klesne na 12,3 l/100km. Zákazník má na výběr dva typy převodovek. Volit může mezi manuální šestistupňovou a automatickou čtyřstupňovou převodovkou.

Oproti předcházejícímu modelu se nový Cherokee na délku a na výšku lehce zmenšil (délka: 4 492 mm/předchůdce 4 496mm; výška: 1 808mm/předchůdce 1 818mm). Naopak větší šířka a rozvor (šířka: 1 838 mm /předchůdce 1 819; rozvor: 2 694 mm /předchůdce 2 649 mm) je příslibem vyšší míry komfortu na všech sedadlech a stability při jízdě.

Z výbavových položek můžeme zmínit systém startování tlačítkem, dešťový senzor, stabilizační systém, brzdového asistenta a nový navigační systém MyGIG. Ten se dá ovládat hlasem nebo pomocí dotykové obrazovky.

Nadim Eid
Diskuze (6)
Avatar - Ricardo
4. 4. 2007 17:58
Neeeee!
Co se to děje? Cherokkee/Liberty je povedená muscle-alternativa ke kompaktním off-roadům a oni ho takhle zprzní :no: Copak se teď Jeep rozhodl že bude prodávat krabice různých velikostí a tejného tvaru ???